Zaloguj się!
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu
(1 wejść) (1) Gość
Polecamy również FORUM REDAKCYJNE - tematy poboczne
W dółStrona: 1
TEMAT: Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu
Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 02:31  
** Ten wątek dotyczy artykułu: Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu **

REDAKCJA
Admin
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Jeśli uważasz ten materiał za interesujący, to nie zapomnij przesłać go znajomym czy zalinkować na facebooku. Dziękujemy!

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 10:39  
@ Apropos rabina Kaliszera... W Tel Awiwie jest ulica Jego imienia. Natomiast we wrześniu br. w czasie 20. Światowego Kongresu Hebraistycznego... (Poznań i Toruń) odsłonieta została tablica pamiątkowa na toruńskiej Starówce - na ścianie domu, w którym mieszkał. Niedaleko mojego ulubionego padre Rydzyka
Eli Barbur
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 10:43  
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
Użytkownik jest na Forum Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 11:05  
Na okładce, jak to takze jest dzisiaj przyjęte, w skrócie o autorze,znanym gaon (geniuszami nazywa się najsłynniejszych znawcow Tory), wzorcu dla pokolenia, twórcy osadnictwa religijnego i o jego książce.

Tytuł książki "Driszat Syjon" mozna przetlumaczyc "Postulat Syjonu".

Ola
ola

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 15:34  
Nie tylko, że podczas tego Światowego Kongresu Języka Hebrajskiego (Brit Iwrit Olamit) odsłonięto tablicę, to jeszcze uczestnikom Kongresu wręczono miniaturki tejże tablicy (jak na zdjęciach). Ojca Rydzyka tam nie widziałem, ale przyszedł sam prezydent Torunia. Nie tylko to, bo kiedy tam byłem ponownie miesiąc później, tablica nienaruszona wciąż tkwiła na murze kamienicy, w której Kaliszer mieszkał, a jest to na samym rogu Rynku i Szerokiej, rzut beretem od pomnika Kopernika. Nawiasem mówiąc, być może nawet nocą coś tam między nimi brzęczy, bo w końcu obaj coś wiedzieli na temat i ziemi i ruchu.

Eli Barbur napisał:
@ Apropos rabina Kaliszera... W Tel Awiwie jest ulica Jego imienia. Natomiast we wrześniu br. w czasie 20. Światowego Kongresu Hebraistycznego... (Poznań i Toruń) odsłonieta została tablica pamiątkowa na toruńskiej Starówce - na ścianie domu, w którym mieszkał. Niedaleko mojego ulubionego padre Rydzyka
Tomasz Korzeniowski

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 18:33  
Cześć Tomek, - To opowiedz coś może o utworzonej parę lat temu na terenie toruńskiego klasztoru Franciszkanow... Wyższej Szkoły Filologii Hebrajskiej.
Wynika z tego niezbicie, że Toruń to nie tylko mój ulubieniuec, padre Rydzyk i jego radyjko, co - muszę podkreslic z niejakim namaszczeniem
Eli Barbur

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 19:04  
Rydzyk jak każdy człowiek ma swoje ambicje, nie przepadam za nim ,ale trzeba mu pogratulować konsekwencji i skutecznosci. Ogólnie RAdio Maryja za bardzo politykuje, ale jest tez sporo ciekawych audycji, warto nieraz posluchac.
Rydzyk nie jest taki straszny jak go maluja, ale napewno jest bardziej przedsiebiorcom niz duchownym, zreszta wszystko co buduje i tak zostawi potomnym.
mikmik

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 20:26  
Nie mam głębszej wiedzy na temat, jakkolwiek na moje zdziwienie informacją, że Szkoła ma najwięcej studentów hebrajskiego w całej Polsce, wyjaśniono mi, że to dzięki rekrutacji z Białorusi. Niejako potwierdza to ich strona internetowa, gdzie można pobrać dokumenty rekrutacyjne dla osób z Białorusi, Ukrainy, Rosji i Kazachstanu, a poza tym prócz opcji polsko- i angielskojęzycznej strony, jest zakładka po rosyjsku (jeśli znam języki obce...).
A całość możliwa dzięki Fundacji Haskala, którą założyło małżeństwo chrześcijan biznesmenów.

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/16 21:48  
Kurde, szkoda, że się nie załapię na tą konferencję

P.S. Budynek oryginalny przetrwał czy to jakiś inny stojący w tym samym miejscu?
mateuszsroka
כדי להישאר ציוני לא צריך להיות משוגע, אבל זה עוזר

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/17 11:34  
To mnie trochę przeraża. Gratuluję skuteczności działania tylko w przypadkach, gdy popieram intencje (działania). Znam z historii paru bardzo skutecznych w działaniu typków, zgadnąć nietrudno kto oni.

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/17 11:36  
Toruń, to jedno z niewielu miast, które wyszły cało z wojennej pożogi, więc budynek pewnie oryginalny.

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/18 12:57  
Ja też mam podziw dla skuteczności księdza Rydzyka. Ogólnie rzecz biorąc - im bardziej świat na kogoś pluje i go nienawidzi, tym większą mam do tego kogoś sympatię.
Siloam
את יהוה אלהיך תירא ואתו תעבד ובשמו תשבע
מה שהיה הוא שיהיה ומה שנעשה הוא שיעשה ואין כל חדש תחת השמש

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/18 14:12  
Dzieki rabinowi Kaliszerowi dowiedzialam sie, ze "tatulo" Rydzyk biesiaduje w Toruniu.
Nel

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/23 11:00  
m.torun.gazeta.pl/torun/1,106521,1085688...ny_na_prowincje.html

Założył Wyższą Szkołę Filologii Hebrajskiej, o której pisano w Europie i Izraelu. Na mszach gromadził tłumy, których nie mieścił kościół. Do prowadzonej przez niego wspólnoty zapisało się kilkaset osób. Kilka dni temu stracił fotel rektora WSFH. Dziś o. Maksymin Tandek opuszcza Toruń. Wbrew protestom wiernych
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/23 11:37  
Zawiść, zazdrość, że facet potrafił przyciągać tłumy. A może to nie zazdrość o tłumy, tylko gościu zaczął nauczać tak, jak Biblia mówi, a to już może się nie podobać hierarchom.
szames

O:Rabin Kaliszer - promotor religijnego syjonizmu 2011/12/23 13:21  
admin napisał:
m.torun.gazeta.pl/torun/1,106521,1085688...ny_na_prowincje.html

Założył Wyższą Szkołę Filologii Hebrajskiej, o której pisano w Europie i Izraelu. Na mszach gromadził tłumy, których nie mieścił kościół. Do prowadzonej przez niego wspólnoty zapisało się kilkaset osób. Kilka dni temu stracił fotel rektora WSFH. Dziś o. Maksymin Tandek opuszcza Toruń. Wbrew protestom wiernych

Zawistne katabasy, bo o co innego moze tu chodzic ?

A tutaj torunski rezydent "tatulo" Rydzyk wyjasnia roznice miedzy zlem, a dobrem!

Nel

Do góryStrona: 1
Moderatorzy: dana
Naszą witrynę przegląda teraz 171 gości i 4 użytkowników 
  • sredni
  • szames
  • Oliwka
  • admin