O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/18 14:58
Kilka pytań:
Czy gdyby Jerozolima znajdowała się w rękach arabskich to:
1) Burmistrz rozdawałby drzewka choinkowe chrześcijanom?
2) Dzielnice chrześcijańskie byłyby udekorowane??
3) Dostęp do miejsc kultu religijnego pozostałby wolny dla wyznawców innych religii??
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/18 17:20
mateuszsroka napisał: Kilka pytań:
Czy gdyby Jerozolima znajdowała się w rękach arabskich to:
1) Burmistrz rozdawałby drzewka choinkowe chrześcijanom?
2) Dzielnice chrześcijańskie byłyby udekorowane??
3) Dostęp do miejsc kultu religijnego pozostałby wolny dla wyznawców innych religii??
taaaaaaaak.......
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/18 21:15
szcze niaczek! Ty dzisiaj coś już piłeś? Piszesz jak zryty gość! Facet, ogarnij się albo zmień dilera bo ten sprzedaje ci jakiś szajs skoro takie bzdury wypisujesz!
gacekg
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/19 01:16
dana napisał: nie krzyczec prosze na szczeniaczka... to ulubieniec forumowy...
Yeah, right!
I poop on this forum!
I niczego dzis nie pilem! Wogole alkoholu nie pije.
A co do glupiego, to glupszego niz pojecie "Boze narodzenie" byc nie moze!
Wzywam Was wymyslec cos glupszego!
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/19 01:47
" Za przewodnikiem stada
Szcze niaczek przepada.
Chodzi za nim
Na miekkich i niezdarnych lapach.
Przewraca sie,
O wlasne potknawszy sie uszy,
Slad po sobie zostawia
W postaci kaluzy...
Gdy go karca,
Spojrzeniem nawet kamien wzruszy.
- Czego chcecie ?
Zmadrzeje, kiedy bede duzy."
Wzywam Szcze niaczka, zeby powiedzial: kto to napisal, a ?
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/19 02:47
Nel napisał: " Za przewodnikiem stada
Szcze niaczek przepada.
Chodzi za nim
Przewraca sie,
Slad po sobie zostawia
W postaci kaluzy...
Gdy go karca,
- Czego chcecie ?
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/19 15:17
ola napisał: Narazacie sie Szczeniaczkowi.
Bedzie po nogach gryzł !
Ola
PS do Szczeniaczka: jest w polskim future in the past !
future tense 1st będę gryzł1 będę gryzła1 będziemy gryźli1 będziemy gryzły1
2nd będziesz gryzł1 będziesz gryzła1 będziecie gryźli1 będziecie gryzły1
3rd będzie gryzł1 będzie gryzła1 będzie gryzło1 będą gryźli1 będą gryzły1
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/19 18:33
szcze niaczek napisał: Nel napisał: " Za przewodnikiem stada
Szcze niaczek przepada.
Chodzi za nim
Przewraca sie,
Slad po sobie zostawia
W postaci kaluzy...
Gdy go karca,
- Czego chcecie ?
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/19 18:44
3nd napisał:
Jest "cuś" w tym co pisze (hauhau) szczeniaczek .
Racjonaliście i i bezreligijnie.
Bezreligijnie?
Wypraszam sobie!
Jestem gleboko religijnym czlowiekem. Wlasnie dlatego jestem oburzonym balwochwalstwem typu "Boze Narodzenie" lub "Boze Cialo" Co jeszcze wymysla? Bo jak jest cialo, to musi byc jeszcze wiele innych rzeczy ktorych wogole w jednym zdaniiu z Bogiem nie smiem wymieniac. Np zaczyna sie na g a konczy sie na o.
Beznadziejni poganscy kefiry! Precz z Plasteliny! Jeszcze dzis!!
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/20 10:21
szcze niaczek napisał: 3nd napisał:
Bezreligijnie?
Wypraszam sobie!
Jestem gleboko religijnym czlowiekem. Wlasnie dlatego jestem oburzonym balwochwalstwem typu "Boze Narodzenie" lub "Boze Cialo" Co jeszcze wymysla? Bo jak jest cialo, to musi byc jeszcze wiele innych rzeczy ktorych wogole w jednym zdaniiu z Bogiem nie smiem wymieniac. Np zaczyna sie na g a konczy sie na o.
Allahu Akbaar!
Szczeniaczku, jeśli piszesz jako człowiek , bo tylko on może być religijny,
to co innego
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/20 15:32
3nd napisał: szcze niaczek napisał: 3nd napisał:
Bezreligijnie?
Wypraszam sobie!
Allahu Akbaar!
Szczeniaczku, jeśli piszesz jako człowiek , bo tylko on może być religijny,
to co innego
معذرة
סליחה
Czy Ty naprawde myslales ze masz do czynienia z jakims tresowanym psem co po polsku rozumie?
oj wawoj!
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/20 19:24
mamzerek napisał:
allah ci przeszkadza?
a moze wolisz jezusa?
1-przeszkadza,
2-przecież wiesz, żem goj i wolę
Poza tym nie wiem, czy wiesz, że w muzeum w Tel Avivie na wielkim obrazie, przedstawiającym ludzi,którzy mieli szczególnie ważne znaczenie w historii Izraela, jest też Jezus z Nazaretu.
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/20 20:53
szames napisał: mamzerek napisał:
allah ci przeszkadza?
a moze wolisz jezusa?
1-przeszkadza,
2-przecież wiesz, żem goj i wolę
Poza tym nie wiem, czy wiesz, że w muzeum w Tel Avivie na wielkim obrazie, przedstawiającym ludzi,którzy mieli szczególnie ważne znaczenie w historii Izraela, jest też Jezus z Nazaretu.
w historii izraela jezus nei mial zadnego ale to zadnego znaczenia.
w historii zydow - ogromne - i w 99% (give or take) bardzo ujemne. dzieki niemu - a scislej jemu poklonnych - zginelo miliony zydow...
wiec te muzeumw tel awiwie chyba nie wie co wystawia. zreszta nic dziwnego - tel awiw pojecia o historii zydow nie ma.
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/21 01:58
Duzo Niemcow tez tak uwaza, a oni jak wiadomo wszystko wiedza najlepiej, wiec pewnie masz racje Mamzerku !
Szamesowi zrobiles przykrosc, ktora nie wiem czemu miala sluzyc. Po co to ?
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/21 10:03
mamzerek napisał:
w historii zydow - ogromne - i w 99% (give or take) bardzo ujemne. dzieki niemu - a scislej jemu poklonnych - zginelo miliony zydow...
Mamzerku, nie wiem, skąd masz takie złe "doświadczenie" z Jeszuą Nazarejczykiem, prawowiernym Żydem, urodzonym w rodzinie żydowskiej, obrzezanym dnia ósmego, obchodzącym szabat, regularnie pielgrzymującym na Pesach oraz pozostałe święta żydowskie. On nikomu zła nie uczynił, a wprost przeciwnie - uzdrawiał chorych, wzbudzał do życia zmarłych, pokazywał jak mają wyglądać właściwe relacje między ludźmi, a NIEPRZYJACIÓŁ KAZAŁ MIŁOWAĆ. Gdzież owo "ujemne" znaczenie?
Zaś ci, o których piszesz - "pokłonni" - nie byli wcale Jego wyznawcami, mało tego, nie mieli zielonego pojęcia o Nim, nie zetknęli się z Biblią, bo gdyby Go znali, nie skrzywdzili by nawet muchy.
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/21 13:27
Nel napisał: Szamesowi
Dziękuję Nel, wzruszyłaś mnie . Dziś jadę z moimi żydowskimi przyjaciółmi na Chanukę do Gminy, będzie wesoło i radośnie, więc raz jeszcze życzę Wam wszystkiego najlepszego .
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/21 14:59
Mamzerku, nie wiem, skąd masz takie złe "doświadczenie" z Jeszuą Nazarejczykiem, prawowiernym Żydem, urodzonym w rodzinie żydowskiej, obrzezanym dnia ósmego, obchodzącym szabat, regularnie pielgrzymującym na Pesach oraz pozostałe święta żydowskie. On nikomu zła nie uczynił, a wprost przeciwnie - uzdrawiał chorych, wzbudzał do życia zmarłych, pokazywał jak mają wyglądać właściwe relacje między ludźmi, a NIEPRZYJACIÓŁ KAZAŁ MIŁOWAĆ. Gdzież owo "ujemne" znaczenie?
Zaś ci, o których piszesz - "pokłonni" - nie byli wcale Jego wyznawcami, mało tego, nie mieli zielonego pojęcia o Nim, nie zetknęli się z Biblią, bo gdyby Go znali, nie skrzywdzili by nawet muchy.
szanowny panie szames, primo - ja pisze co mysle, a czasem nawet zanim pomysle. drugie primo - jest pan jednym z tych 1% (give or take) trzecie primo - o jezusie wiemy tylko z ust jemu poklonnych. z tego co mu w usta wlozyli niestety jasno wynika ze on tory nie przestrzegal, naodwrot nawolywal do lamania przykazan boga. nie wiem czy to prawda, wiem ze tak go w nowym testamencie maluja czwarte primo bedac ortodoksyjnem zydem a jednoczesnie wrodzonym cynikiem nie wierze ze jezus, jezeli taka postac wogole istniala, uzdrawial chorych lub wzbudzal do zycia zmarlych. cuda tego rodzaju bylyby znane w calym izraelu i bylaby o tym wzmianka w zrodlach zydowskich piate primo czy rycerze krucjat i inkwisatorzy mieli zielone pojecie o jezusie czy nie - trudno mi twierdzic. ale oni twierdzili ze byli wyznawcami jezusa. tak samo jak obecni islamisci twierdza ze poddaja sie woli allaha. podczas krucjat mordowano bezkarnie zydow. wiele gmin w niemczech ifrancji zniklo. inkwizatorzy spalili setki tysiecy konwersow (?) - wychszczonych zydow.
jednoczesnie - mam do pana ogromny szacunek. tizku l'micwot!
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/22 09:25
mamzerek napisał:
[quote]
szanowny panie szames,
/quote]
Dlaczego zaraz -"panie"? . Czy mój nick tak staro wygląda? Dajmy se spokój z tymi panami; panowie zgnęli na wojnie
czwarte primo bedac ortodoksyjnem zydem a jednoczesnie wrodzonym cynikiem nie wierze ze jezus, jezeli taka postac wogole istniala, uzdrawial chorych lub wzbudzal do zycia zmarlych. cuda tego rodzaju bylyby znane w calym izraelu i bylaby o tym wzmianka w zrodlach zydowskich
co do powyższego drogi Mamzerku, to musze powiedzieć, że na jednym jedziemy koniu - i Wy i my, bo tak jak nie ma w źródłach żydowskich wzmianki o Jezusie, tak przecież dobrze wiesz, że nie ma też wzmianki w źródłach egipskich o przebywaniu Izraelitów w Egipcie, ani o Moszem Rabeinu, a tym bardziej o exodusie. A jeszcze trudniej znaleźć w historii i archeologii wzmianki o patriarchach.
Lecz....czy to,że o tym nauka nie mówi, to mamy obydwaj nie wierzyć?
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/30 05:50
czwarte primo bedac ortodoksyjnem zydem a jednoczesnie wrodzonym cynikiem nie wierze ze jezus, jezeli taka postac wogole istniala, uzdrawial chorych lub wzbudzal do zycia zmarlych. cuda tego rodzaju bylyby znane w calym izraelu i bylaby o tym wzmianka w zrodlach zydowskich
co do powyższego drogi Mamzerku, to musze powiedzieć, że na jednym jedziemy koniu - i Wy i my, bo tak jak nie ma w źródłach żydowskich wzmianki o Jezusie, tak przecież dobrze wiesz, że nie ma też wzmianki w źródłach egipskich o przebywaniu Izraelitów w Egipcie, ani o Moszem Rabeinu, a tym bardziej o exodusie. A jeszcze trudniej znaleźć w historii i archeologii wzmianki o patriarchach.
Lecz....czy to,że o tym nauka nie mówi, to mamy obydwaj nie wierzyć?
Z wyrazami szacunku
no wiec bez panow...
nie zupelnie jestesmy na jednym koniu.
wzmianki o jezusie niema w zadnym dokumencie historycznym ani jednoczesnym jezusowi. a podczas jego zycia istnialo sporo historykow pisma ktorych przechowaly sie do lat wspolczesnych. podczas niewoli izraelitow w egipcie nie mamy zadnych wiarygodnych historykow. chociaz ostatnio widzialem jakis program na temat tego jak miliony niewolnikow opuscilo egipt. cos bodaj o srebrnym faraonie. poszukalem wlasnie w internecie. natgeotv.com/uk/the-silver-pharaoh-myste...s-the-silver-pharoah
co do patriarchow, to za ich czasow nie bylo zadnego pisma, a wiec ich historia nei jest nigdzie zapisana. ale judaizm ni eopiera sie o historie patriarchow. jezeli jutro sie okaze ze oni nie istnieli, ze to poprostu legenda umieszczona przez boga w torze, to judaizm nie zmieni sie ani na jote. bo judaizm zaczyna sie od czasow gdy bog przekazal tore mojzeszowi.
zasadnicza roznica polega tez na tym ze "zman matan tora" wydarzenia zwiazane z otrzymaniem tory mialy za swiadkow caly narod izraela. ponad dwa miliony ludzi. cos takiego raczej trudno wymyslec. natomiast zmartwychwstanie jezusa, bez ktorego cale chrzescianstwo pada, mialo za swiadkow jednostki. skad ja wiem ze oni tego poprostu nie zmyslili?
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/30 10:34
mamzerek napisał:
co do patriarchow, to za ich czasow nie bylo zadnego pisma, a wiec ich historia nei jest nigdzie zapisana. ale judaizm ni eopiera sie o historie patriarchow. jezeli jutro sie okaze ze oni nie istnieli, ze to poprostu legenda umieszczona przez boga w torze, to judaizm nie zmieni sie ani na jote. bo judaizm zaczyna sie od czasow gdy bog przekazal tore mojzeszowi.
zasadnicza roznica polega tez na tym ze "zman matan tora" wydarzenia zwiazane z otrzymaniem tory mialy za swiadkow caly narod izraela. ponad dwa miliony ludzi. cos takiego raczej trudno wymyslec. natomiast zmartwychwstanie jezusa, bez ktorego cale chrzescianstwo pada, mialo za swiadkow jednostki. skad ja wiem ze oni tego poprostu nie zmyslili?
Jeśli Bóg przekazał Torę Mojżeszowi, to wraz z księgą Bereszit, więc historie patriarchów są równie ważne. Tylko powstaje problem, że jeśli Bóg przekazał Torę Mojżeszowi, to.....skąd kilku autorów? Dlaczego w jednej księdze są dwa opisy stworzenia świata? A powinien być tylko jeden opis i Jeden autor.
Tak, czy owak drogi Mamzerku, obydwaj balansujemy w świecie wiary, bo jak czytam wypociny naukowców, to gdybym był człowiekiem słabej wiary, to dałbym sobie już spokój. A tak, wierzę, że Biblia jest Księgą natchnioną, bez względu na doniesienia nauki.
O:Izrael przygotowuje się do Bożego Narodzenia 2011/12/30 14:18
Jeśli Bóg przekazał Torę Mojżeszowi, to wraz z księgą Bereszit, więc historie patriarchów są równie ważne. Tylko powstaje problem, że jeśli Bóg przekazał Torę Mojżeszowi, to.....skąd kilku autorów? Dlaczego w jednej księdze są dwa opisy stworzenia świata? A powinien być tylko jeden opis i Jeden autor.
Tak, czy owak drogi Mamzerku, obydwaj balansujemy w świecie wiary, bo jak czytam wypociny naukowców, to gdybym był człowiekiem słabej wiary, to dałbym sobie już spokój. A tak, wierzę, że Biblia jest Księgą natchnioną, bez względu na doniesienia nauki.
sof sof, oczywiscie religia jest oparta na wiarze.
zyd musi wierzyc w (take on faith) trzy rzeczy:
1. ze bog (stworca) istnieje
2. ze boga obchodzi co sie dzieje na swiecie ktory stworzyl
3. ze bog "zyczy sobie" aby ludize zyli wedlug prawa ktore dal narodowi izraela w torze. reszta wynika z tych trzech aksjomow.
ksiega breszit (i pierwsze dwie parszy w szemot) maja zupelnie inny charakter niz reszta tory. nie zawieraja zadnych praw. sa to legendy o ich przodkach znane zydom w niewoli egipskiej (i nie tylko zydom) ale sformulaowane (slowami boga) w taki sposob by uczyc sie z nich etycznego i moralnego sposobu zycia. tak sa traktowane przez medrcow (hazal) ktory zbudowal na ich podstawie setki midraszy.
teoria ze niby tora ma kilku autorow jest oparta na blednej interpretacji tory i blednym jej rozumowaniu. polecam na ten temat swietna ksiazke rabina umberto cassuto, "documentary hypothesis", w ktorej on systematycznie udowadnia ze wszytkie hipotezy wyprowadzone przez ta teorie sa bledne www.amazon.com/Documentary-Hypothesis-Um...assuto/dp/9657052351
miedzy innymi rabin cassuto skrupulatnie analizuje "dwa opisy stworzenia swiata" i tlumaczy styl tego opisu. zreszta setki lat przed nim wielu rabinow komentowalo te "dwa opisy" bez potrzeby do wprowadzania drugiego autora.