O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 01:27
Mogę wypowiedzieć tylko jedno zdanie w powyższej kwestii: rabin Israel Meir Lau (ישראל מאיר לאו) ma całkowitą rację, ponieważ on przeżył ten okropny koszmar Holocaustu, dlatego wie, że nie wolno nigdy naginać prawdy o tej największej tragedii w historii Narodu Żydowskiego.
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 10:58
"Maja panstwo wojsko policje " a dziękuja za to Temu co Im to dał ? ten protest "sekciazy" moze niemoralny ale to reakacja wscieklosci i bezradnosci na styl zycia i panstwa izrael
neu jakow
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 13:08
na filmiku wlasnie jest gatunek do wymarcia to nowoczesne kobietki brak czasu na dzieci , rodzine o modlitwach nawet nie wspomne tylko kariera zbawa a zycie kruciutkie kilka lat cialko sie zestazeje i takich panienek juz nikt niechce ten gatunek chociaz pociagajacy ma tylko swoich kilka lat istnienia puzniej stare panny z ambicjami....
neu jakow
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 13:22
neu jakow napisał: na filmiku wlasnie jest gatunek do wymarcia to nowoczesne kobietki brak czasu na dzieci , rodzine o modlitwach nawet nie wspomne tylko kariera zbawa a zycie kruciutkie kilka lat cialko sie zestazeje i takich panienek juz nikt niechce ten gatunek chociaz pociagajacy ma tylko swoich kilka lat istnienia puzniej stare panny z ambicjami....
drogi Jakow
kobieta israelska to nie islamska niewolnica mezczyzny, ma wybor !!!
Wybawia sie , poszaleja i ustatkuja, wiec nie przesadzaj.Nie musza tez zostac starymi pannami bo jak widzisz chlopaki na okolo to nie haredim i jak najbardziej beda z tymi panienlkami plodzic piekne israelskie dzieci
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 14:26
neu jakow napisał: "Maja panstwo wojsko policje " a dziękuja za to Temu co Im to dał ? ten protest "sekciazy" moze niemoralny ale to reakacja wscieklosci i bezradnosci na styl zycia i panstwa izrael
kuba czy nie, nowy czy stary.... fakt jest jeden... ci sekciarze wg ciebie sa przeciwni stylowi zycia i panstwa israel, ale chalercia, jak ladnie wykorzystuja wlasnie osiagniecia chilonim... nie tylko jesli chodzi o "styl" zycia, do ktorego oprocz tancow i dyskotek naleza rowniez osiagniecia w dziedzinie techniki i luksusy dnia codziennego, ale rowniez demokracja israelska, ktora ladnie wykorzystuja do swoich "demonstracji" zawsze, kiedy im to pasuje w kram...
wg mnie ci, ktorzy nie uznaja panstwa israel, pala flagi israela i nie szanuja rowniez spolecznosci zydow swieckich i zydow religijnych nie radykalnych, albo powinni sie sami wyniesc, albo powinni byc po prostu wyrzuceni przez panstwo, jako wroga czesc spoleczenstwa i juz napewno, ale to napewno, nie powinni dostawac od panstwa, czyli rowniez ode mnie, pomocy finansowej...
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 14:46
dzisiaj gabinet poparl rzadowe centrum legislacji, ktore zaproponowalo nowe prawo zabraniajace uzywania nazy nazi, symboli nazistowskich i symboli holokaustu....
kazdy, kto zlamie to prawo, ktore zostalo zatwierdzone przez centrum legislacji, bedzie ukarany wiezieniem na pol roku i grzywna pieniezna do wysokosci 100 tysiecy szekli (26 tysiecy dolarow)...
prawo bedzie rowniez zabraniac noszenie pasiakow i uzywania zoltej gwiazdy dawida i innych symboli uzywanych podczas zaglady...
niektorzy oczywiscie uwazaja, ze takie prawo ogranicza wolnosc wypowiedzi...
ale dla mnie i napewno nie tylko dla mnie, ale dla wszystkich jeszcze zyjacych ocalalych i ich dzieci, wykorzystywanie tych symboli, ktore odzwierciadlaja meczenstwo zydow pod okupacja nazistow jest nie do zniesienia... pokazujac male dziecko dzisiaj w israelu, dobrze wygladajace i cieplo ubrane, zyjace bez strachu i porownujac je do dziecka z getta warszawskiego, jest po prostu manipulacja nie do przyjacia....
nic, ale to nic nie mozna porownywac z zaglada....
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 14:58
dana napisał: neu jakow napisał: "Maja panstwo wojsko policje " a dziękuja za to Temu co Im to dał ? ten protest "sekciazy" moze niemoralny ale to reakacja wscieklosci i bezradnosci na styl zycia i panstwa izrael
kuba czy nie, nowy czy stary.... fakt jest jeden... ci sekciarze wg ciebie sa przecisni stylowi zycia i panstwa israel, ale chalercia, jak ladnie wykorzystuja wlasnie osiagniecia chilonim... nie tylko jesli chodzi o "styl" zycia, do ktorego oprocz tancow i dyskotek naleza rowniez osiagniecia w dziedzinie techniki i luksusy dnia codziennego, ale rowniez demokracja israelska, ktora ladnie wykorzystuja do swoich "demonstracji" zawsze, kiedy im to pasuje w kram...
wg mnie ci, ktorzy nie uznaja panstwa israel, pala flagi israela i nie szanuja rowniez spolecznosci zydow swieckich i zydow religijnych nie radykalnych, albo powinni sie sami wyniesc, albo powinni byc po prostu wyrzuceni przez panstwo, jako wroga czesc spoleczenstwa i juz napewno, ale to napewno, nie powinni dostawac od panstwa, czyli rowniez ode mnie, pomocy finansowej...
i ty, dano, ni emasz racji, i moze neu jakow tez nie. ale to co on pisze pozniej to swieta prawda. chiloni wymieraja. ich przyrost naturalny jest podobny temu jaki istnieje w europie. a jezeli dodasz do tego emigracje, to wogole sytuacja tragiczna.
co do nauki i sztuki, to wiele wkladow do tego robia zydzi religijni. wsrod ostatnich trzech izraelskich noebelistow, bodaj dwoje to zydzi religijni.
a co do naturej karta, to mimo tego ze ja sie z nimi nie zgadzam, wiecej gotow jestem kazdemu dobrze w morde dac, chociaz osobiscie to sporo wsrod nich to moi bliscy krewni, oni mieszkali na ziemi izrael przed powstaniem panstwa i mieszkaja teraz. wywalic ich z panstwa nie masz prawa na podstawie tego ze nie podobaja ci sie ich poglady. musisz wymyslec jakas inna kare. najlepeij taka ktora przywrocilaby im troche rozsadku. moze przeszczepienie mozgu?
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 15:41
Podzielam zdanie Oliwki, że nie ma nic nie moralnego w zachowaniu młodzieży.
Jeśli chodzi o takie tańce dyskotekowe jak te z powyższego filmiku.
Ta młodzież również się uczy, pracuje oraz idzie do IDF a haredim wszystko otrzymują od Państwa, dlatego mają bardzo dużo czasu na krytykę wszystkiego, co odbiega od ich „religijnej wizji” postrzegania współczesnego Izraela. Pozatym pragną ubrać kobiety w arabskie „ kombinezony” a może również wrócić do czasów biblijnych?
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 15:50
papiez ryszard napisał: Podzielam zdanie Oliwki, że nie ma nic nie moralnego w zachowaniu młodzieży.
Jeśli chodzi o takie tańce dyskotekowe jak te z powyższego filmiku.
Ta młodzież również się uczy, pracuje oraz idzie do IDF a haredim wszystko otrzymują od Państwa, dlatego mają bardzo dużo czasu na krytykę wszystkiego, co odbiega od ich „religijnej wizji” postrzegania współczesnego Izraela. Pozatym pragną ubrać kobiety w arabskie „ kombinezony” a może również wrócić do czasów biblijnych?
piszesz glupstwa.
1.nie chodzi o tance dyskotekowe. przynajmniej mi. mi chodzi o disenfranchised chiloni youth that knows nothing about judaism and has very little regard for the country israel przepraszam za angielski - nie mam teraz czasu tlumaczyc na polski. jest takiej mlodziezy sporo. bron boze, nie sugeruje ze to kazdy chiloni.
2. haredim nie wszystko otrzymuja od panstwa. duzo ale nei wszystko. lewacy tez duzo otrzymuja od panstwa. ja bym im wszystkim dal fige. (ale nie תאנה
)
3. kilka lat temu rabinet wystapil z opinia ze burki niewolno nosic zydowkom. chyba na tle "chok akum"
4. popieram powrot do etyki i moralnosci czasow biblijnych
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 16:10
Jeśli takie jest Twoje zdanie Mamzerku . To, kto powinien dawać wykładnię odnoszącą się do etyki oraz moralności?
Kto ma takie uprawnienia?
Rząd, Parlament?
A może tzw. Opinia Publiczna?
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 16:54
The answer to Mamzerek
Such young people about whom you write Mamzerek…..
Such young people should be educated in accordance with Tradition !
You can also educate young people not mixing religion in the education....
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 16:55
neu jakow napisał: a znamy sie znamy .nie podpisywalem sie nigdy(kuba). Kobietki w il. Sa bardzo piekne wielka szkoda ze nie mozna miec np. 2 jako zonki na legalu i 2 naloznice kiedys jak haredim obejma wladze moze to wprowadza
szanse na to ze haredim obala takane rabejnu gerszona sa zero
a z doswiadczenia wlasnego to ja ci po cichu powiem ze jednej zony zupelnie wystarczy. dwie bezsprzecznie szybko do grobu wpedza.
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 16:58
papiez ryszard napisał: The answer to Mamzerek
Such young people about whom you write Mamzerek…..
Such young people should be educated in accordance with Tradition !
You can also educate young people not mixing religion in the education....
nie w judaizmie. w judaizmie tradycja to wlasnie religia.
etyka i morlanosc jest w szczegolach opisana w torze. apropo, to nas rozni od chrzescian. ich tzw "nowy testament" to zbior uogolnien. np. kochaj swojego blizniego tora szczegolowo opisuje na czym to ma polegac.
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 17:44
mamzerek napisał:
i ty, dano, ni emasz racji, i moze neu jakow tez nie. ale to co on pisze pozniej to swieta prawda. chiloni wymieraja. ich przyrost naturalny jest podobny temu jaki istnieje w europie. a jezeli dodasz do tego emigracje, to wogole sytuacja tragiczna.
co do nauki i sztuki, to wiele wkladow do tego robia zydzi religijni. wsrod ostatnich trzech izraelskich noebelistow, bodaj dwoje to zydzi religijni.
a co do naturej karta, to mimo tego ze ja sie z nimi nie zgadzam, wiecej gotow jestem kazdemu dobrze w morde dac, chociaz osobiscie to sporo wsrod nich to moi bliscy krewni, oni mieszkali na ziemi izrael przed powstaniem panstwa i mieszkaja teraz. wywalic ich z panstwa nie masz prawa na podstawie tego ze nie podobaja ci sie ich poglady. musisz wymyslec jakas inna kare. najlepeij taka ktora przywrocilaby im troche rozsadku. moze przeszczepienie mozgu?
nie, przyrost naturalny u chilonim w israelu jest wiekszy conajmniej 2 razy od tego w europie... przecietna rodzina ma 2-3 dzieci... emigracja jest, ale moze sie zmniejszyc, jesli polozy sie kres zadaniom wlasnie tych skrajnie religijnych, ktorzy zatruwaja zycie wszystkim, tak chilonim, jak i zydom religijnym normalnym, jak ja to nazywam..
oczywiscie, ze zydzi religijni maja ogromny wklad w rozwoj panstwa i w jego obrone, i dzieki nim ten narod przezyl do dnia dzisiejszego, ale mamzerku, ja nie pisalam wyzej o zydach religijnych, tylko wlasnie o sekciarzach... naturej karta, sikriki, satmary i cala reszta tych, ktorzy z bogiem naprawde niewiele maja wspolnego... o nich i tylko o nich... nasi przez ciebie wspomniani noblisci nie maja z nimi nic wspolnego...
dlaczego nie mam prawa wywalic ich z panstwa? przeciez oni tego panstwa nie uznaja... nie uznaja tak dlugo, az nie dochodzi do pieniedzy... albo do wojny... wtedy wrzask, ze chca specjalne maski gazowe dla nich i to panstwo, z ktorego ciagna pieniadze i extra prawa i ktorego nie uznaja, daje im tez te maski...
wiesz... nawet jak mnie nie znosisz, ale dostajesz ode mnie codziennie talerz z ciepla zupa, to przynajmniej nie pluj mi na podloge, jesli moge uzyc taki przyklad... a pelenie flagi israelskiej, kiedy wlasnie odebral taki zapomoge dla dzieci, to wlasnie to plucie na podloge...
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 17:47
neu jakow napisał: powinno byc ustawowo kazdy pracujacy oddaje 10% rocznych dochodow dla haredim to i tak malo za tak wielka usluge jaka haredim wykonuja modlac sie za was wszystkich. dzieki temu istniejecie wy i il.... ale 1 to za molo wiec 2 bylo by akurat a w razie czego 2 w zastepstwie a jak jeszcze wprowadzic ten podatek 10% dla haredim to i mozna by miec wiecej swoich kobietek hehehe raj na ziemi a jak by wzrozlo zainteresowanie haredim chodzili by sami pejsaci w il. hehehe
jestem stanowczo przeciw takiemu prawu. kazdy pracuje dla siebie. co robi z uczciwie zariobionymi pieniedzmi, to jego sprawa. prawo wedlug ktorego 10% dochodow byloby przyznaczonych jakiejkolwiek grupie (nie mowmy teraz o lewitach) przeczy torzy a wiec jest dla mnie niedopuszczalne w izraelu.
dzieki modlitwom istnieje panstwo izrael? mozliwe. tylko ze haredzi nie modla sie o pnastwo izrael, ani nawet o zolnierzy ktorzy ich bronia.
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 18:05
oliwka przez pomylke, pewnie gdzies kliknela nie tam gdzie trzeba, otworzyla jeszcze jeden watek o tym samym tytule.... wiec ja poprosilam, zeby swoja odpowiedz przkleila do starego, tego watka i tamten sie zlikwiduje... na co oliwka mi powiedziala, ze nie wie jak to sie stalo, zebym wywalila, a jej odpowiedz nie jest taka wazna... teraz jestes zadowolniony???
zmien se nick mamzerczik na "krytyk"....
ani ochewet otcha....
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 18:17
dana napisał: oliwka przez pomylke, pewnie gdzies kliknela nie tam gdzie trzeba, otworzyla jeszcze jeden watek o tym samym tytule.... wiec ja poprosilam, zeby swoja odpowiedz przkleila do starego, tego watka i tamten sie zlikwiduje... na co oliwka mi powiedziala, ze nie wie jak to sie stalo, zebym wywalila, a jej odpowiedz nie jest taka wazna... teraz jestes zadowolniony???
zmien se nick mamzerczik na "krytyk"....
ani ochewet otcha....
tak bylo wlasnie.
ale powinien byl to przeczytac ten Yakow , bo cos mi sie widzi ze chetnie by skorzystal ze swojej propozycji i pozwolil sie laskawie utrzymywac z tych 10 procent
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/09 19:10
co w katolandzie robie ? zyje bo tu dobrze jest "pracowac" nie trzeba. haredim ci obrotni a jest ich nie malo panie adminie to biznesmeni w il sie modla a np. w pl maja interesy ale darmowej kasy nigdy za wiele . wontek ja podrzucilem wiec popisac o kobietkach moge nawet o tych co maja kasajace jezyczki .
neu jakow
O:Rabin Lau ostro o religijnych fanatykach 2012/01/10 00:34
!
Speech by Chief Rabbi Ysrael Meir Lau, Chairman of the Yad Vashem Council, at the International Holocaust Remembrance Day, European Parliament, Brussels, January 25th 2011