|
Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/23 23:42
|
|
|
|
|
|
|
Jeśli uważasz ten materiał za interesujący, to nie zapomnij przesłać go znajomym czy zalinkować na facebooku. Dziękujemy!
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 00:03
|
|
|
"... a świat zewnętrzny (choćby w postaci gazet, telewizji czy Internetu) praktycznie niedostępny dla nich."
nu, moze oni tak twierdza, ale na tym slubie to widac cos jak ekran tv, i nie wierze, po prostu nie uwierze, ze nie maja telefonow komorkowych...
i oprocz tego to wiem dobrze, ze w czasie wojny z irakiem w 1991 trzeba bylo dla nich robic specjalne maski gazowe, w ktore mogly wejsc ich piekne, dlugie brody.... tak ze cos z tego swiata zewnetrznego to oni uzywaja jednak....
|
|
|
|
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 00:13
|
|
|
Dobra dobra.
Ktora to grupe tych chasydow Swietej Maryi pojednala sie z Belz?
O ile mi wiadomo, ja tam za gleboko nie wnikam, bo malo mnie to obchodzi, ale Satmer dawno rozpadli sie na dwie niezalezne grupy.
|
|
|
|
וְאַף אַתָּה הַקְהֵה אֶת שִנָּיו
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 00:18
|
|
dana napisał:
"... a świat zewnętrzny (choćby w postaci gazet, telewizji czy Internetu) praktycznie niedostępny dla nich."
nu, moze oni tak twierdza, ale na tym slubie to widac cos jak ekran tv, i nie wierze, po prostu nie uwierze, ze nie maja telefonow komorkowych...
i oprocz tego to wiem dobrze, ze w czasie wojny z irakiem w 1991 trzeba bylo dla nich robic specjalne maski gazowe, w ktore mogly wejsc ich piekne, dlugie brody.... tak ze cos z tego swiata zewnetrznego to oni uzywaja jednak....
telefonow komorkowych to oni maja po kilka na osobe.
Moj mlodszy spadkobierca czesto korzysta z ich miedzynarodowej linii autobusowej (bo kosztuje mniej niz pol etgo co greyhound) Czekalem z nim kilka razy na "przystanku". Autobus zawsze sie spoznia (chasydzi wogole pojecia "zman" nie maja). Za kazdym razem moj syn dzwonil na ich komorke - zawsze dostawal ta sama odpowiedz - autobus tuz za rogiem. Zaraz tam bedzie. Nie mowili oczywiscie za ktorym rogiem  W samym autobusie spac niemozna - bo co chwila jeden z tych chasydow glosno przez komorke z kims gada.
Apropo te autobusy sa podzielone tak: sprzodu dla mezczyzn. W srodku dla goi (znaczy sie takich ajk moj syn) z tylu dla kobiet. Nikt sie nie skarzy. Czny doskonale 
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 00:30
|
|
|
Pani Woelke tez ma pewne podejrzenia, wklejam co napisala
My SHEARIM blog was quoted on ARUTZ 7 today. The Belzer Rebbe and one of the two Satmarer Rebben, Rabbi Aharon Teitelbaum, may be striving for peace between the two chassidic groups. Honestly, I am not too excited about the peace rumours, as there is another person in the game called Rebbe Zalman Leib Teitelbaum. The second present Satmarer Rebbe Zalman Leib is anything but on good terms with his brother Aharon in Kiryat Yoel.
The Belzer Rebbes wife and Rebbe Aharon's wife are sisters and, of course, both Rebbes have been in touch with each other. On very good terms, as far as I heard. Both against Rebbe Zalman Leib und the third sticking onto them is one of the three present Vishnitzer Rebben, Rabbi Israel Hager (the brother of the two mentioned wives).
The question is whether Rebbe Aharon Teitelbaum is able to risk an official peace with Chassidut Belz because his brother, Rebbe Zalman Leib Teitelbaum, may use this against him. Rebbe Zalman Leib has already picked on his brother for having a wife who went to a school where teachers and students speak in Hebrew and not in Yiddish. Furthermore, ARUTZ 7 is mentioning the Site "Vos iz Neias" which is partially financed by Kiryat Yoel (as far as I was told).
So, we will see how things are going to develope ...
|
|
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 00:40
|
|
|
ja tam nie mam podejrzen, ja wiem...
wprawdzie nie a propos satmarow i belzcow, ale wczoraj siedzialam w sekretariacie sadowym do zalatwienia czegos i jakis ortodoksyjny zyd juz stal przy okienku i gadal tam z dziewczyna, ktora jakies stempelki wbijala na jego papierki... dziewczyna byla odpowiednio ubrana na dzisiejsze czasy, czyli cienki sweterek modnie spuszczony z jednego ramienia, a na tymze ramieniu widac bylo ramiaczko od stanika... drugie ramie oczywiscie bylo przykryte tymze sweterkiem... i jakos to temu zydowi zupelnie nie przeszkadzalo... ze zwrocil uwage, to nie mam watpliwosci, ale jej nie powiedzial ani slowa... spokojnie zakonczyl swoj interes gadajac jak karabin maszynowy, ona tymczasem wbijala te stemple, potem jej powiedzial dziekuje i do widzenia i poszedl...
tak ze te rozroby o dlugosci sukien, jaka jest skromna, a jaka juz "kurewska" to tez taka sama bujda jak te telefony komorkowe i inne osiagniecia "z tamtego swiata", ktorych oni podobno nie uzywaja...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 04:52
|
|
admin napisał:
Zawzielas sie na te telefony, to zobacz:
A nie mogl nic powiedziec jej, bo nie wolno zawstydzac. Widocznie byl porzadny, religijny Zyd, a nie jakis sikrik
Dana, przeczytaj jeszcze raz artykul Rabina Pruzanskiego 
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 12:06
|
|
dana napisał:
ja tam nie mam podejrzen, ja wiem...
tak ze te rozroby o dlugosci sukien, jaka jest skromna, a jaka juz "kurewska" to tez taka sama bujda jak te telefony komorkowe i inne osiagniecia "z tamtego swiata", ktorych oni podobno nie uzywaja...
Dano, bo każdy chłop jest samcem i lubi sobie popatrzeć na to i owo, kiedy.....małżonka nie widzi  . Wiem to po sobie 
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 12:20
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 16:34
|
|
|
Taaa... Pani urzędnik mogła być topless a ten by cicho siedział.
A by tylko się odezwał jakoś na temat to by miesiąc tej sprawy nie załatwił.
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 16:38
|
|
|
Plopp napisał:
Taaa... Pani urzędnik mogła być topless a ten by cicho siedział.
A by tylko się odezwał jakoś na temat to by miesiąc tej sprawy nie załatwił.
W USA jakby cos powiedzial, to moglby zostac oskarzony o "sexual sexual harassment"
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 16:54
|
|
|
Ja? Szybciej ją o demoralizowanie nieletnich.
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 16:59
|
|
Plopp napisał:
Ja? Szybciej ją o demoralizowanie nieletnich.
LOL
W tym biurze chyba nieletnich niebylo 
Ale to napewno ciekawe zagadnienie dla adwokatow.
Kiedys pracowalem w biurze gdzie jedna z sekretarek nosila mikro spodniczki.
W koncu dyrektor prywatnie poprosil ja zeby nosila cos mniej "revealing" bo wszyscy mezczyzni co kilka minut przechodza obok jej biurka zeby jej nogi podziwiac 
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 19:24
|
|
Niech zgadnę... I niechcący zawsze coś któremuś z rąk wypadło? 
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 19:26
|
|
Plopp napisał:
Niech zgadnę... I niechcący zawsze coś któremuś z rąk wypadło?
Nie  Nie bylo potrzeby. jak mowie ze mikro - to mikro. Tam nic nie pozostawalo do wyobrazni 
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 19:31
|
|
|
Aaha... Już wiem o jaką chodzi.
edit:
Ale nie. Serio tak do biura przyszłą? Może klima się w biurze popsuła?
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 19:35
|
|
Gdyby to bylo "przyszla" to nic nie byloby wielkeigo. Chodzi o to ze ona tak "przychodzila" 
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 19:50
|
|
|
Eeee... Ty to masz fajną robotę. Ja to mam straszną niechęć do pracy za biurkiem. Ale za to jutro czeka mnie kończenie montażu drzwi 5 na 5,20 i blachowanie... Wysoko strasznie... jak znam życie to albo będzie wiało albo wiało... Albo ewentualnie wiało. No ale przynajmniej robotę od ciemnej strony poznam i nie będę wymyślał i w przyszłości pracowników denerwował.
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/24 21:29
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/26 19:32
|
|
www.theyeshivaworld.com/news/Headlines+&...to+Belzer+Rebbe.html
Residents of Caesarea are already accustomed to seeing frum people in the area, aware the Belzer Rebbe Shlita is in town, staying at his vacation spot. While the rebbe takes a break from rigors of his Yerushalayim schedule many come to visit, seeking advice and brochos.
That is why when a rav headed to the door later on Tuesday night, Rosh Chodosh Shevat, no one thought twice since visitors are commonplace. But this visitor turned out to be HaRav Tzvi Weissfish, who is among those close to Maran Posek HaDor HaGaon HaRav Yosef Sholom Elyashiv Shlita. In fact, he was delivering a letter, a personal letter from the posek hador. The contents of the letter have not been disclosed.
Nevertheless, Kikar Shabbat reports that Rav Weissfish also gave a verbal message, one of praise for the rebbe’s recent peace gestures, sending dayanim and rabbonim to the tziyun of the Divrei Yoel in Kiryas Yoel in New York State to ask mechila, taking a giant step to bring an abrupt end to over 30 years of conflict with the Satmar community.
(YWN – Israel Desk, Jerusalem)
|
|
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
|
|
|
|
|
O:Zwaśnione dynastie chasydzkie, Belz i Satmar, zmierzają ku zgodzie 2012/01/26 21:00
|
|
admin napisał:
www.theyeshivaworld.com/news/Headlines+&...to+Belzer+Rebbe.html
Residents of Caesarea are already accustomed to seeing frum people in the area, aware the Belzer Rebbe Shlita is in town, staying at his vacation spot. While the rebbe takes a break from rigors of his Yerushalayim schedule many come to visit, seeking advice and brochos.
That is why when a rav headed to the door later on Tuesday night, Rosh Chodosh Shevat, no one thought twice since visitors are commonplace. But this visitor turned out to be HaRav Tzvi Weissfish, who is among those close to Maran Posek HaDor HaGaon HaRav Yosef Sholom Elyashiv Shlita. In fact, he was delivering a letter, a personal letter from the posek hador. The contents of the letter have not been disclosed.
Nevertheless, Kikar Shabbat reports that Rav Weissfish also gave a verbal message, one of praise for the rebbe’s recent peace gestures, sending dayanim and rabbonim to the tziyun of the Divrei Yoel in Kiryas Yoel in New York State to ask mechila, taking a giant step to bring an abrupt end to over 30 years of conflict with the Satmar community.
(YWN – Israel Desk, Jerusalem)
pozhiwiem - uwidim
|
|
|
|
|
|
|