Zaloguj się!
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Biskupi: Gaza to więzienie
(1 wejść) (1) Gość
Polecamy również FORUM REDAKCYJNE - tematy poboczne
W dół
Odpowiedz
Nowy wątek
Strona: 123
TEMAT: Biskupi: Gaza to więzienie
Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 13:08  
** Ten wątek dotyczy artykułu: Biskupi: Gaza to więzienie **

Wpisz kod   
Zauważ, choć paski z kodem i Buźki nie są wyświetlane, można korzystać z BBCode i ikon emocji
REDAKCJA
Admin
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Reply Quote
Jeśli uważasz ten materiał za interesujący, to nie zapomnij przesłać go znajomym czy zalinkować na facebooku. Dziękujemy!

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 13:16  
To niech wyprowadzą tę swoją trzodę do Gazy lub do innego arabistanu
Te gnoje w białych kieckach niczego nie widzą. mają tylko jedną obsesję ?
Jak dobrze wylizać dupe mułłom bo nastawianie drugiego policzka nie daje takiej przyjemności !!!!!!!
Ale co się dziwić spadkobiercom inkwizycji i wojen krzyżowych .
W końcu biały ojciec to jest z hitlerjugend ,a wiadomo czym skórka za młodu to
itd !!!!!
Wpisz kod   
Zauważ, choć paski z kodem i Buźki nie są wyświetlane, można korzystać z BBCode i ikon emocji
OBSERWATOR
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 13:19  
faszyzm chyba też popierali biskupi?
Wpisz kod   
henio

Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 13:30  
henio napisał:
I to czynem !!!!!!!
Choć wielu duchownych pomagało prześladowanym !!!!! i zapłaciło to życiem!!!!
Ale tego nie można powiedzieć o biskupach bo wielu z nich popierało hitleryzm
A po 2 wojnie to dzięki Watykanowi zbrodniarze uciekali i mieli ochronę!!!
Wpisz kod   
OBSERWATOR
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 15:07  
Ten biskup William Kenney - z Birminghamu, kogo on reprezentuje? Ilu w Anglii jest katolikow? Chociaz wogole Anglia (nie tylko katolicy) dawno sie sqrwila wzgledem islamistow.
Wpisz kod   
Andrzej Lozowski
Reply Quote
וְאַף אַתָּה הַקְהֵה אֶת שִנָּיו

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 15:14  
Nie wiem, co na to odpowiedzieć. Wstyd mi, jako chrześcijaninowi za takie durne wypowiedzi. I nie ważne, że nie jestem katolikiem, bo to jednak chrześcijanie. Ale powiem, że to tchórze, bo czemu nie pojadą do Iraku, Iranu, Indonezji i tam nie wytkną muzułmanom, że w ich krajach wyrzynani są chrześcijanie??? Nie pojadą, bo zaraz ich łby by sie posypały. Natomiast w Waszym kraju, kraju demokracji i wolności religijnej czują się bezpiecznie, więc szczekają do woli, wiedząc że w drewnianym kościele, cegła na łeb im nie spadnie. A ....szkoda .
Wpisz kod   
szames
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 16:46  
Gaza to nie więzienie lecz ogród zoologiczny.
Nie wiem skąd temu panu przyszło do głowy stwierdzenie o więzieniu.
Wpisz kod   
dslr
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 17:38  
To bardzo przykre, że z takimi tekstami wyskakuje ktoś, kto przynajmniej w teorii jest moralnym autorytetem.
Czego on chce uczyć swoich wiernych ?
Hipokryzji ?

Ja zawsze mówię, że Żydzi i chrześcijanie powinni żyć w przyjaźni.
Przecież więcej nas łączy niż dzieli.
Jak pan biskup otworzy usta, to wychodzę na idiotę ...

.
Wpisz kod   
Sjonista
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 17:58  
Sjonista napisał:

Ja zawsze mówię, że Żydzi i chrześcijanie powinni żyć w przyjaźni.
Przecież więcej nas łączy niż dzieli.

.

Łączy nas............Pesach. Jeszua obchodził Pesach. I nie tylko.
Wpisz kod   
szames
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 19:12  
Tak mi przykro , gdy czytam niektóre wpisy. Można coś krytykować, ale zawsze trzeba się odnosić do innych z miłością.czytajcie Biblię, szczególnie Jeremiasza i Sięgę Kocheleta.
Wpisz kod   
Romiasz

Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 19:19  
Romiasz napisał:
Tak mi przykro , gdy czytam niektóre wpisy. Można coś krytykować, ale zawsze trzeba się odnosić do innych z miłością.czytajcie Biblię, szczególnie Jeremiasza i Sięgę Kocheleta.

Przejrzalem wpisy, niczego takiego przykrego nie znalazlem.
Moglbys zacytowac cos z Jeremiasza lub Kochelta na temat odnoszenia sie z miloscia do innych?
Bo ja jestem gotow zacytowac z pieciaksiagu ze czasem innych trzeba poprostu usunac z tego swiata.
Ken we amen.
Wpisz kod   
Andrzej Lozowski
Reply Quote
וְאַף אַתָּה הַקְהֵה אֶת שִנָּיו

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 19:24  
ci panowie poprzebierani za mikołajów, to tacy chrześcijanie jak z koziej dupy trąba..nie ma więc czym się przejmować.
Wpisz kod   
matti
Urodziny: 05/20/1975
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 19:29  
Romiasz napisał:

Owszem, z miłością traktować innych, ale jak czytam to co w artykule, to wybacz, ale miłość chrześcijańska mnie opuszcza, jakom chrześcijanin. Szkoda, że tak późno tu przeszedłeś, bo niedawno na łamach tego szacownego forum były prezentowane zdjęcia z Gazy, pokazujące jakie to tam "więzienne warunki" panują. A panowie biskupi mijają się z prawdą - tak i amen.

Ooo, chyba tu masz fotki:
erec.izrael.org.il/forum/4-forum-erec-is...rona-gazy.html#40593
Wpisz kod   
szames
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 21:00  
Co prawda to prawda, do ludzi trzeba odnosic sie z miloscia i niektorzy biskupi bardzo dobrze o tym wiedza, szczegolnie upodobali sobie mlodych chlopcow i chojnie obdarzali ich miloscia
Wiec niech pan biskup przymknie twarz a oczy niech szerzej otworzy. !
Wpisz kod   
Oliwka
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 21:56  
Oliwka napisał:
Co prawda to prawda, do ludzi trzeba odnosic sie z miloscia i niektorzy biskupi bardzo dobrze o tym wiedza, szczegolnie upodobali sobie mlodych chlopcow i chojnie obdarzali ich miloscia
Wiec niech pan biskup przymknie twarz a oczy niech szerzej otworzy. !

ta twarz promieniuje pedofilia
Wpisz kod   
neu jawram

Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 22:27  
Romiasz napisał:
nastepny misjonarz na israelskim forum....
nie macie dosyc???? przeciez to syzyfowa praca.... nie nawrocicie nikogo...
Wpisz kod   
dana
Admin
Reply Quote
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 22:35  
dana napisał:
Romiasz napisał:
nastepny mosjonarz na israelskim forum....
nie macie dosyc???? przeciez to syzyfowa praca.... nie nawrocicie nikogo...

jak wrazie czego, to ty, dana, daj mi znac,
ja ich poszle k "czertowoj matieri" jak tora przykazala.
Wpisz kod   
mamzerek
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 22:46  

Jeżeli mówimy o hitlerowskich Niemczech to mówimy o nazizmie, który z faszyzmem( Włochy Hiszpania) ma mniej więcej tyle wspólnego co komunizm (Zwiazek Radziecki, Korea Płn, Kambodża) z realnym socjalizmem (Polska, Czechy). To porównanie nie jest najtrafniejsze być może, ale różnica między faszyzmem a nazizmem jest taka że faszyzm nie miał w swoim założeniu żadnych postulatów rasowych czy w tym kontekście antysemickich.

Nazizm był antyreligijny, natomiast faszyzm szukał oparcia w Kościele. Faszyści podbijali kraje w imieniu agresywnego imperializmu, natomiast naziści pod hasłami obsesyjnego rasizmu, ochrony narodu niemieckiego i roszczeń terytorialnych.

Ciekawe dla mnie jest to że w niemczech zarówno część biskupów katolickich ale i protestanckich pastorów aktywnie wspierala nazistów. Po prostu schizofrenjaaa...

[img]http://e.pardon.pl/pa575/41b039180017283f4a06d451[/img]

I to czynem !!!!!!!
Choć wielu duchownych pomagało prześladowanym !!!!! i zapłaciło to życiem!!!!
Ale tego nie można powiedzieć o biskupach bo wielu z nich popierało hitleryzm
A po 2 wojnie to dzięki Watykanowi zbrodniarze uciekali i mieli ochronę!!!

Jeżeli mówimy o biskupach katolickich to ci w Niemczech i państwach kolaborujących (Chorwacja, SŁowacja) mogli współpracować z hitlerem, ale nie wszedzie bo w Polsce chyba nie ma takiego przypadku.

W samych Niemczech jeszcze w roku 1933 kardynał Faulhaber potępia polityke antysemicka nazistów.

To nie było więc czarno na białym.

W akcji Odessa brał udział jakiś wiedeński biskup, który był napewno sympatykiem nazistów ale Niemcy powojenne też chroniły swoich nazistów przed osądzeniem, denazyfikacja przypominała polska dekomunizacje, czyli "ręka ręke myje".

Można tych biskupów nie lubić, sam nie przepadam za hierarchicznymi strukturami społecznymi, ale problem pedofili występuje w wielu niedojrzałych emocjonalnie kregach, choćby wsrod chasydów.
Wpisz kod   
mikmik
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 22:57  
W Polsce byl taki przypadek ksiedza-kolaboranta, choc nie biskupa:
pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Trzeciak
Biografia arcyciekawa, zyciorys wyjatkowo obrzydliwy. Warto przeczytac, bo lajdak nawet w Erecu sie szlajal.

Generalnie szeregowe polskie duchowienstwo bylo poddawane ostrym represjom przez III Rzesze, ale dostojnikow nie ruszali. Tylko w Dachau zabito 799 ksiezy z Polski. Znana jest Wam chyba historia jak kardynal Sapieha podjal gubernatora Franka zeschlym chlebem i dzemem z brukwi na Franciszkanskiej 3, zeby mu pokazac jak marne jest wyzywienie w GG. I wlos mu z glowy nie spadl.

Uzupelnienie:

Wyjatkiem byl chyba tylko biskup Kozal:
pl.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_Kozal

Na początku 1943 zachorował na tyfus. 26 stycznia 1943 został zamordowany zastrzykiem fenolu.
Wpisz kod   
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 23:18  
mamzerek napisał:
jak wrazie czego, to ty, dana, daj mi znac,
ja ich poszle k "czertowoj matieri" jak tora przykazala.

poslij.... z gory mowie poslij...
jak my ich drzwiami, to oni wlaza oknem... jak oknem, to wlaza spowrotem przez komin.... sam uzas...
nachalne to to niesamowicie.... ty ich wlasnie k cziortowej....
Wpisz kod   
dana
Admin
Reply Quote
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 23:26  
Wpisz kod   
neu jawram

Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/25 23:45  
Wyjatkiem byl chyba tylko biskup Kozal:
pl.wikipedia.org/wiki/Micha%C5%82_Kozal

Na początku 1943 zachorował na tyfus. 26 stycznia 1943 został zamordowany zastrzykiem fenolu.

no oprócz Kozala, był jeszcze napewno biskup lubelski Goral - rozstrzelany w Sachsenhausen, czy arcybiskup Nowowiejski ktory zginał w obozie koncentracyjnym w Działdowie.

Sapieha był chyba księciem może to miało znaczenie, napewno nie współpracował z Frankiem, ale nie wiem skąd ta litośc gubernatora. W każdym bądz razie jakaś cześć szlachty polskiej miała dobre kontakty z Goeringiem, który przyjeżdzał na polowania do Białowieży, przykładem jest choćby inny ksiąze Janusz Franciszek Radziwiłł.

A Trzeciak to rzeczywiście znany autor antysemickich publikacji, ale nie wiem czy był jeszcze jakiś. Bo Kolbemu też zarzucano antysemityzm, ale jego postawa mówi coś innego.
Wpisz kod   
mikmik
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 00:04  
Ale co mial Kolbe wspolnego z Zydami, poza tym ze ich nienawidzil? Oddal zycie za Polaka, a nie za Zyda. Za Zyda by nawet nie mogl, gdyby hipotetycznie chcial. Niemcy tacy milosciwi nie byli.

Za przypomnienie innych biskupow dzieki. Nie pamietalem ilu Niemcy zamordowali, zapamietalem ze bardzo malo. Generalnie, jak juz pisalem, represje dotknely czesc szeregowego duchowienstwa.

Na Zachodzie wygladalo to zupelnie inaczej, jak wiemy. Tam stosunki III Rzeszy z duchowienstwem ukladaly sie calkiem przyjacielsko. Alois Hudal nie wzial sie z prozni.
Wpisz kod   
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 00:10  
A co to za więzienie, z którego można wyjść w każdej chwili? Mają dużo państw arabskich dookoła, które tych biednych więźniów przyjęłyby z "radością i miłosierdziem" typowym dla Islamu. Przecież muzułmanin przyjmie prześladowanego muzułmanina, zawsze mu pomoże, nie ścierpi, żeby mu się działa krzywda... arab arabowi człowiekiem... Prawda?
Wpisz kod   
sredni
Użytkownik jest na Forum Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Reply Quote
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 00:25  
Ale co mial Kolbe wspolnego z Zydami, poza tym ze ich nienawidzil? Oddal zycie za Polaka, a nie za Zyda. Za Zyda by nawet nie mogl, gdyby hipotetycznie chcial. Niemcy tacy milosciwi nie byli.

pewnie nie mial za wiele wspólnego z Żydami, ale nienawiśc też nie pasuje do Kolbego, długo by o tym pisać.
Wpisz kod   
mikmik
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 08:38  
mikmik napisał:

pewnie nie mial za wiele wspólnego z Żydami, ale nienawiśc też nie pasuje do Kolbego, długo by o tym pisać.

Kolbe to jeden z największych antysemitów w przedwojennej Polsce !!!!!!!!
czy ktoś z was miał w ręce Rycerzyk Niepokalanej ????? bo ja miałem a Kolbe był założycielem i redaktorem tego pisemka !!!!!
Ta jego świętość to nic innego jak zaplanowany samobój oczywiście w boskiej aureoli.Dla mnie świętym jest Korczak i to co zrobił za życia i idąc świadomie na śmierć wraz z ofiarami.
Wpisz kod   
OBSERWATOR
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 08:49  
Rzeczywiście, troska panów biskupów jest wzruszająca. Szczególnie o biednych i poszkodowanych oraz głodnych, a przede wszystkim o głodne dzieci. Najlepszym dowodem na to jest ostatnia watykańska afera - choinka na placu przed watykańską centralą na Placu Piotra ustawiona w 2009 roku za jedyne 550 tysięcy euro. Czyż to nie jest najlepszy dowód troski o innych ludzi?
Wpisz kod   
Yacek
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 08:49  
szames napisał:
Nie wiem, co na to odpowiedzieć. Wstyd mi, jako chrześcijaninowi za takie durne wypowiedzi. I nie ważne, że nie jestem katolikiem, bo to jednak chrześcijanie. Ale powiem, że to tchórze, bo czemu nie pojadą do Iraku, Iranu, Indonezji i tam nie wytkną muzułmanom, że w ich krajach wyrzynani są chrześcijanie??? Nie pojadą, bo zaraz ich łby by sie posypały. Natomiast w Waszym kraju, kraju demokracji i wolności religijnej czują się bezpiecznie, więc szczekają do woli, wiedząc że w drewnianym kościele, cegła na łeb im nie spadnie. A ....szkoda .

Co za dziwna chrześcijańska solidarność krytykujesz nas a nie widzisz zła w poczynaniach białych ojców !!!
Ich krytyka Izraela jest przejawem cynizmu i zakłamania.
Dlaczego nie biorą w obronę mordowanych chrześcijan w Egipcie Nigerii Sudanie Indonezji !!!!!tylko krytykują bezpodstawnie Izrael.
Wpisz kod   
OBSERWATOR
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 10:32  
OBSERWATOR napisał:
szames napisał:

Co za dziwna chrześcijańska solidarność krytykujesz nas a nie widzisz zła w poczynaniach białych ojców !!!
Ich krytyka Izraela jest przejawem cynizmu i zakłamania.
Dlaczego nie biorą w obronę mordowanych chrześcijan w Egipcie Nigerii Sudanie Indonezji !!!!!tylko krytykują bezpodstawnie Izrael.

Wybacz, ale chyba źle mnie przeczytałeś. W którym miejscu znalazłeś u mnie krytykę Izraela? Napisałem wręcz pochwałę, pisząc o kraju demokracji i wolności religijnej. Gdzie znalazłeś solidarowanie się z panami biskupami? Napisałem wyraźnie - WSTYD MI ZA NICH.
Proszę, przeczytaj raz jeszcze mój post. Uważnie.
Wpisz kod   
szames
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 10:33  
Dlaczego nie pisze się o prześladowaniu chrześcijan w Betlejem przez muzułmanów. Są oni stamtąd wyganiani i wtedy niektórzy przenosza się do Izraela gdzie mogą spokojnie żyć.
Wpisz kod   
czeslaw

Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 12:31  
admin napisał:

Za przypomnienie innych biskupow dzieki. Nie pamietalem ilu Niemcy zamordowali, zapamietalem ze bardzo malo. Generalnie, jak juz pisalem, represje dotknely czesc szeregowego duchowienstwa.

Na Zachodzie wygladalo to zupelnie inaczej, jak wiemy. Tam stosunki III Rzeszy z duchowienstwem ukladaly sie calkiem przyjacielsko. Alois Hudal nie wzial sie z prozni.

Hmmm.......

...W tym samym okresie zarzuty o antysemityzm wysuwały również inne amerykańskie czasopisma. Wśród nich The Washington Post, dla którego Kolbe przez propagowanie antysemityzmu tworzył środowisko sprzyjające dla Holokaustu. Także Boston Jewish Advocate wydawał artykuły w podobnym tonie. Tym razem odpowiedzi na zarzuty podjął się André Frossard pisząc m.in.: Niskiego, podłego uczucia antysemityzmu – zostało to dowodnie wykazane – nie znał najdrobniejszy atom jego osoby. Żyd był jego bliźnim, chciałby, żeby stał się mu jeszcze bliższy, to wszystko. Nigdy, ale to nigdy, nie uchybił miłości[3].

Jednym z dowodów na słowa Frossarda jest list Maksymiliana Kolbego z 15 lipca 1935, w którym pisał:

Mówiąc o Żydach bardzo bym uważał na to, żeby czasem nie wzbudzić, albo nie pogłębić nienawiści do nich w czytelnikach i tak już nastrojonych do nich czasem nawet wrogo. Na ogół więcej bym się starał o rozwój polskiego handlu i przemysłu niż piętnował Żydów[3].
Z zarzutami o antysemityzm polemizował też prof. Braun przypominając, że św. Maksymilian w Niepokalanowie w czasie II wojny światowej przeszło rok przechowywał, karmił, dawał dach nad głową, ukrywał wysiedlonych, wypędzonych, uchodźców, których połowę stanowili Żydzi. Powołał się także na świadectwo żydowskiego więźnia z Auschwitz, Zygmunta Gorsona:

Wielu z nas straciło nadzieję, wielu chłopców w moim wieku rzucało się na druty wysokiego napięcia. Kiedy błąkałem się, szukając kogokolwiek, z kim mógłbym podzielić się wspomnieniami, o. Kolbe mnie spotkał i rozmawiał ze mną. Był dla mnie jak anioł, ocierał zawsze moje łzy. Straciłem wiarę, a o. Kolbe mi ją przywrócił! Jestem Żydem od pokoleń, ponieważ jestem synem matki Żydówki, jestem wyznania mojżeszowego i jestem dumny z tego. On wiedział że jestem Żydem, lecz to nie stanowiło różnicy. Jego serce nie czyniło rozróżnienia między osobami i nie miało dla niego znaczenia to, czy są Żydami, katolikami lub jeszcze innych religii: on kochał wszystkich i dawał miłość, nic innego jak miłość[5].
Wpisz kod   
Nel
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 14:35  
Przepraszam jeśli kogoś obraziłem !!!!!!ale krew mnie zalewa jak widzę cynizm i obłudę biskupów KK I nie tylko Kościół K i nie tylko zachowywał się haniebnie w obec żydów zawsze czego holokaust był ukoronowaniem tego !!!!!Bo to nikt inny tylko kler siał nienawiść wobec żydów . To oni mieli wpływ na wychowanie ludzi !!!Te ich bulle papieskie ta ich interpretacja biblii !!!Ta ich pazerność na doczesne dobra !!!!itd długo by wymieniać .A teraz to lizanie dupy mułłom !!!!oni myślą że coś dostaną w zamian ????? Zamiast bronić prześladowanych Chrześcijan to bratają się z katami !!!!!Ta banda władców pierścieni jak o nich mówią pogardliwie ludzie sami sobie dołki kopią .
Wpisz kod   
OBSERWATOR
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 15:18  
Całkowicie rozumiem Twoje argumenty, reakcję również. Nie czuję się obrażony
Wpisz kod   
szames
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 17:08  
Admin napisał

Cytuję wypowiedź Admina:

Znana jest Wam chyba historia jak kardynał Sapieha podjął gubernatora Franka zeschłym chlebem i dżemem z brukwi na Franciszkańskiej 3, żeby mu pokazać jak marne jest wyżywienie w GG. I włos mu z gilowy nie spadł.

Ta historia Admie została wytworzona w powojennych kręgach krakowskiej kurii na użytek powojennej propagandy kościelnej, która to propaganda miała pokazać krakowskiemu NKWD, jakim to bohaterem był kardynał Sapieha w czasie II Wojny Światowej!

Tymczasem fakty, fakty Adminie są inne od tych głoszonych przez oficjalnych historiografów i apologetów (fanów) Kardynała Sapiehy.

Pragnę Ciebie Adminie poinformować, że Kardynał Sapieha był kolegą Gubernatora Hansa Franka ze szkolnej ławy ( Uniwersytet w Wiedniu).
Mogę tylko stwierdzić, że przez cały okres uniwersytecki ci dwaj „dżentelmeni” bardzo się z sobą przyjaźnili. Ta ich przyjaźń była kontynuowana również w czasie pobytu Hansa Franka w jego rezydencji Generalnego Gubernatora mieszczącej się w zamku królewskim (Wawel) w Krakowie. Muszę przypomnieć różnym obecnym na tym forum „miłośnikom” Kardynała Sapiehy, iż czasie okupacji ci dwaj „dżentelmeni” bardzo często składali sobie przyjacielskie wizyty ( odległość pałacu biskupiego w Krakowie od Wawelu wynosi zaledwie kilkaset metrów).
Dlatego Adminie ci dwaj koledzy nie narzekali na brak dobrego jedzenia w swoich rezydencjach, ponieważ jak wiemy tutaj wszyscy obecni na tym forum, że Hans Frank dysponował w swojej rezydencji na Wawelu bardzo dobrą i wykwintną kuchnią, która go nic a nic nie kosztowała.

Jeżeli chodzi o jego kolegę z wiedeńskiej ławy szkolnej Kardynała Sapiehę to jego biskupi „wielki stuł” był bardzo dobrze zaopatrzony przez cały okres okupacji hitlerowskiej, ponieważ Niemcy nie konfiskowali w czasie okupacji kościelnych majątków rolnych i komu, jak komu ale Kardynałowi, który władał doskonale językiem niemieckim i znał prohitlerowskich Kardynałów Wiednia oraz Berlina nie odmówiliby pomocy żywnościowej w tym polskim okupacyjnym landzie, którego stolicą był Kraków a nie wiecznie zbuntowana i niesforna Warszawa!

Pozatym Książe Kardynał Sapieha wykazał się wielką „szlachetnością” i również ratował Żydów, ale tylko tych najbogatszych!!!
Muszę przypomnieć, że stawkę miał bardzo wysoką: 20 tysięcy dolarów amerykańskich w złocie. Wyobraź sobie Adminie ile to było w czasie wojny 20000 tysięcy dolarów w złocie? Dlaczego w złocie? A dlatego ,iż Sapieha papierowych dolarów nie przyjmował, ponieważ papier może zbutwieć lub mogą ten papier zjeść myszy!
Muszę również stwierdzić Adminie, że Książe Kardynał Adam Sapieha nigdy nie jadał włościańskich (chłopskich) potraw, ponieważ miał „prawdziwe” książęce podniebienie, dlatego ten Twój cytat Adminie o tej brukwi ( dżem) mnie bardzo rozbawił…
Niestety musiałem napisać „troszkę tej innej prawdy” o okupacyjnym Krakowie …..
Amen
Wpisz kod   
papiez ryszard
Stowarzyszenie Dom Sierot Żydowskich w Krakowie.
Użytkownik jest na Forum Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Płeć: Mężczyzna papiezr Miejsce: Skawina Urodziny: 02/07/1961
Reply Quote
Papież Ryszard

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 18:35  
Hans Frank byl 33 lata mlodszy od Sapiehy, wiec nie mogl byc jego kolega ze szkolnej lawy. Poza tym szkolne lawy "pana gubernatora i meza krolowej Polski", jak nazwal swoja zonke byly w Monachium, w Niemczech.
P.S. W czym moge pomoc ????
Wpisz kod   
Nel
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 19:08  
Ciekawe, nie znalem tej historii. Dzieki Rysiu.
Wpisz kod   
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 19:59  
Nel napisał:
Hans Frank byl 33 lata mlodszy od Sapiehy, wiec nie mogl byc jego kolega ze szkolnej lawy. Poza tym szkolne lawy "pana gubernatora i meza krolowej Polski", jak nazwal swoja zonke byly w Monachium, w Niemczech.

Rysiu wie swoje i nie sadze aby potrzebowal pomocy.
Wpisz kod   
taikun

Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 20:10  
Nu, ale z tym wiedniem cos sie nie zgadza rzeczywiscie.

pl.wikipedia.org/wiki/Hans_Frank
Hans Michael Frank (ur. 23 maja 1900 w Karlsruhe, stracony 16 października 1946 w Norymberdze) Po ukończeniu szkoły średniej w 1919 studiował prawo i ekonomię polityczną na uniwersytecie w Kilonii i Monachium. W 1919 wstąpił do Niemieckiej Partii Robotników (niem. Deutsche Arbeiterpartei, DAP) i zapisał się do SA. Studia ukończył w 1923 i doktoryzował się w Kilonii w 1924. W 1923 wziął udział jako kawalerzysta SA w nieudanym puczu monachijskim. Od 1925 pozostawał doradcą prawnym Adolfa Hitlera. W 1927 został adwokatem w Monachium, równolegle pracując jako asystent na politechnice monachijskiej.

pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Stefan_Sapieha
Odbył studia prawnicze na Uniwersytecie Wiedeńskim (w latach 1886–1887)
3 listopada 1939 otrzymał od władz okupacyjnych zakaz wstępu na Wawel, a 9 listopada przekazał klucze Wawelu posłańcowi generalnego gubernatora Hansa Franka.
Wpisz kod   
admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 20:17  
Nel napisał:

Faktycznie był młodszy. Więc jak było?
Wpisz kod   
szames
Reply Quote

O:Biskupi: Gaza to więzienie 2012/01/26 20:24  
może Sapieha miał problemy z matmą,choć pacierze trzaskał w te i we wte i trochę się w tych ławach zasiedział?
Wpisz kod   
bogdan t
Reply Quote

Do góry
Odpowiedz
Nowy wątek
Strona: 123
Moderatorzy: dana
Naszą witrynę przegląda teraz 191 gości i 8 użytkowników 
  • Olek
  • Beata Izabela
  • papiez ryszard