300 g orzechow i migdalow, posiekane
300 g suszonych rodzynek i moreli, pokrojone
2 jajka
2/3 szklanki maki (100 g)
2 lyzki maki kukurydzianej
½ szklanki cukru (125 g)
1 lyzka koncentratu waniliowego
wymieszac mikserem jajka, make cukier i koncentrat..suszone owoce lekko obsypac maka, zeby sie nie zlepily po pokrojeniu i dodac do dobrze utartego ciasta... dluga forme wylozyc papierem do pieczenia lekko natluszczonym olejem lub maslem... wlozyc mase i wyrownac.... potem do nagrzanego wczesniej pieca i w temperaturze 200 stopni piec okolo godziny... kiedy troche przestygnie, wyjac i przelozyc na talerz... jesli nie zostanie zjedzona natychmiast, mozna zawinac w folie aluminiowa i albo trzymac w lodowce, albo zamrozic na nastepny raz.... mozna tez pokroic na cienkie plastry, zawinac kazdy w folie aluminiowa i wysuszyc w nagrzanym piecu... pycha do maczania w kawie...
mozna zmniejszyc ilosc orzechow i migdalow i dodac inne, ktore lubicie, jak pistacje naprzyklad... to samo jesli chodzo o suszone owoce... mozna dodac troche daktyli lub fig...
moje jest wlasnie w piekarniku, za 20 min bedzie gotowe. ja zrobilem experiment i dodalem troche cranberries. jak bede sie mogl ruszac, napisze jak smakowalo. ale znajac Dane, to napewno wspanialy przepis.
gregorcgn napisał: Dana, ciasto wspaniale, jak bedtiest dawala czesciej takie przepisy, to bedzie latwiej mnie przeskoczyc niz obejsc.
ciasto naprawde wspaniale.
Plopp napisał: Moja mama też takie ciasto podobne zrobiła... Tylko, że jej wyszedł mniej zielony i bardziej brązowy niż na zdjęciu i ja myślałem, że to keks
dala po prostu troche inne orzechy, albo troche innych suszonych owocow... od nich jest kolor, ploppchen...
a Asara b'Tewet znaczy dziesiaty dzien miesiaca Tewet?
A Tisza b'Aw - dziewiaty dzien miesiaca Aw?
Jednym slowem - tak.
Ale wszystkie trzy maja pewne konotacje. Tak jak dla niektorych 1-go Maja, albo 11-go Listopada, albo kiedys 22-go Lipca (dawniej E.Wedel )
Tu bi Szwat - to nowy rok dla drzew. Halachiczne znaczenie w podliczaniu orly, owocow roku szmity, bikurim, itp
Tu trocheo tym dniu> tylko ze zadnych "ofiar" z owocow nikt nie robil. Chodzi o "oddania" (w trafnej nomenklaturze Rabina Pecarica) www.the614thcs.com/40.711.0.0.1.0.phtml