Powiedzieli mi : "Państwo Izrael stoi za tobą". Nie sądzę, żeby wtedy myśleli o konsekwencjach ekonomicznych.
We wrześniu 2011 roku asystent Edelsteina powiedział mi: "Pieniądze są 'u mnie w szufladzie', potrzebne jest zatwierdzenie ministerstwa finansów i wydziału prawnego kancelarii Netanjahu", zrozumiałem z tego, że są duże trudności prawne w zatwierdzeniu pomocy. Dzisiaj wiem o co chodziło, bo premier wytłumaczył mi to wczoraj: ponieważ zostałem skazany, był po prostu problem z pomocą rządową dla przestępcy. Uniewinnienie umożliwi im teraz poparcie mnie.
Na pytanie, czy zrobiłby to jeszcze raz w podobnym wypadku dr Dawid powiedział: "Oczywiście. Nie wolno pozwolić na kontynuację rozpowszechniania tych kłamstw. Mimo rozczarowania z braku pomocy finansowej, zrobiłbym to samo, bo w końcu prawda zwycięża.”
Na wiadomość, że Al-Dura chce go teraz oskarżyć o złamanie tajemnicy lekarskiej, odpowiedział: "Dostałem poparcie z ministerstwa zdrowia na ogłoszenie prawdy w tej sprawie. Również związki zawodowe lekarzy popierają mnie, żeby zakończyć tę nagonkę.”
Miejmy nadzieje ze zostana mu wreszcie oplacone koszta postepowania sadowego i ze w przyszlosci ustanowi sie jakies prawo w tej kwestii. Bo nie kazdy jest zdecydowany na procesowanie sie do konca we wszystkich instancjach. To bardzo droga impreza.
ola
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 12:59
pieniadze wprawdzie wazne, ale najwazniejsze jest to, co zrobil: zakonczyl te klamstwa...
cala propaganda arabsko-palestynska oparta jest na takich klamstwach, na fabrykacjach zdjec, na falszywych podpisach zdjec oryginalnych...
a swiat jest bardziej niz chetny wierzyc tym klamstwom...
rzad israela powinien przestac z tym natychmiastowym przepraszaniem, zanim sam nie zbada wszystkiego dokladnie, tak jak to bylo z mohammadem al dura...
tylko uslyszelismy oskarzenie i natychmiast byly przeprosiny z naszej strony....
nu, z turcja juz bylo troche inaczej, mimo niesamowitego nacisku lewicy israelskiej, zeby przeprosic rzad turecki i wyplacic odszkodowania rodzinom sqrwieli... tez juz bylismy na skraju znow nadstawic policzek, byle nas kochano...
i co wyszlo erdoganowi w koncu? dzisiaj wszyscy znaja prawde, poparcia dla nastepnych flotylli nie ma i erdogan nie moze mowic, ze zmusil israel na kolana i przedstawiac sie jako ultymatywnego przywodce swiata muzulmanskiego...
jak to sie mowi? na kazdego psa przyjdzie jego dzien....
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 14:32
A może obywatelski nacisk na rząd, żeby pomógł niesprawiedliwie oskarżonemu i pokrył mu koszty? przecież on bronił dobrego imienia Izraela? Za własne pieniądze, z pełnym samozaparciem? Brak poparcia ze strony państwa jest dla mnie kompletnie niezrozumiały... Może mi to ktoś wytłumaczyć? Przecież pomowienia i ataki medialne to jest taki sam front wojny jak każdy inny...
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 16:04
sredni napisał: A może obywatelski nacisk na rząd, żeby pomógł niesprawiedliwie oskarżonemu i pokrył mu koszty? przecież on bronił dobrego imienia Izraela? Za własne pieniądze, z pełnym samozaparciem? Brak poparcia ze strony państwa jest dla mnie kompletnie niezrozumiały... Może mi to ktoś wytłumaczyć? Przecież pomowienia i ataki medialne to jest taki sam front wojny jak każdy inny...
Moze ten front jest najwazniejszy.
Powod nieoplacania? ten sam jaki jest przy wszystkich innych oszczednosciach.
Byloby na wszystko, gdyby nie masywny lobbing. Na wszystko !
Dr' David mogl z góry zgodzic sie zaplacić grzywne ktora mu nalozą. Oszczedzilby sobie nerwow zwiazanych z prowadzeniem procesu i kosztow zasadzonych przez sad I instancji, oraz kosztow na adwokata w I i w II instancji, wydatkow zwiazanych z pobytem we Francji i moze nawet utrata zarobku jesli wzial urlop bezplatny, albo utrata urlopu. Nie dla siebie on sie procesował. Tutaj w Israelu i tak mu wierzylismy. Ale masz racje, jemu zalezalo na dobrym imieniu Israela !
Teraz on dostanie zwrot przynajmniej czesci wydatkow. Nataniahu obiecal. Ale panstwo powinno oplacac tego rodzaju koszta niezaleznie od wyniku procesu za granicą. Kryterium powinna byc mozliwosc zwyciestwa wg. przedstawionych dowodow i wg prawa izraelskiego.
ola
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 17:39
ok. Proces o zniesławienie przed francuskim sądem, ponieważ "zniesławienie" miało miejsce we francuskiej prasie. Ale Izrael nie udzielił pomocy nie skazanemu, ale odmówił pomocy oskarżonemu, a to już całkiem coś innego... Na tym etapie wszelka pomoc była jak najbardziej etycznie wskazana i potrzebna...
Nie podoba mi się taka bierna postawa. Jak mawiał Talleyrand: "To nie błąd, to zbrodnia..."
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 17:40
al dura zaskarzyl israelskiego lekarza w sadzie francuskim, wiec tam byla sprawa....
pewnie nie wiedzial, ze dr david to francuski zyd, ktory wyemigrowal do israela 30 lat temu.... pecha mial, bidny al dura....
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 17:51
przypuszczam ze to nie Aldura, ktos mu to wszystko oplacil.
Aldura pewnie jeszcze na tym zarobil niezaleznie od wyniku procesu.Gdyby to bylo z jego wlasnej inicjatywy to pewnie by lepiej pamietal wszystkie szczegoly
ola
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 18:09
nu, nie ma watpliwosci, ze ktos mu to nie tylko oplacil, przede wszystkim ze ktos go do tego namowil/zmusil.... ale poniewaz nie wiadomo kto, to piszemy al dura, bo jego nazwisko figuruje na podaniu sadowym....
ja wogole podejrzewam, ze go zaszantazowali...
z tego co wiem, to hamas podejrzewal go o wspolprace z israelem i po prostu postawili go przed wyborem: albo zamorduja cala rodzine, albo on sie zgodzi poswiecic tylko jedno dziecko i zainscenizowac ta historie w necarim... chlopiec zostal zabity kula w plecy... za nim stali "bojownicy" hamasu, israelscy zolnierze byli w przodzie...
mysle, ze szantazowali go dalej i zmusili do oskarzenia tego israelskiego lekarza w sadzie francuskim...
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 19:18
A w naszych mediach cisza.Pamiętam jaki był raban gdy wybuchła sprawa al dury,teraz nikt nie ma odwagi napisać o tym wyroku.Cholerni wazeliniarze arabolstwa.
orionn
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/18 22:11
dana napisał: nu, nie ma watpliwosci, ze ktos mu to nie tylko oplacil, przede wszystkim ze ktos go do tego namowil/zmusil.... ale poniewaz nie wiadomo kto, to piszemy al dura, bo jego nazwisko figuruje na podaniu sadowym....
ja wogole podejrzewam, ze go zaszantazowali...
z tego co wiem, to hamas podejrzewal go o wspolprace z israelem i po prostu postawili go przed wyborem: albo zamorduja cala rodzine, albo on sie zgodzi poswiecic tylko jedno dziecko i zainscenizowac ta historie w necarim... chlopiec zostal zabity kula w plecy... za nim stali "bojownicy" hamasu, israelscy zolnierze byli w przodzie...
mysle, ze szantazowali go dalej i zmusili do oskarzenia tego israelskiego lekarza w sadzie francuskim...
To tym bardziej państwo powinno było mu pomóc. A obecnie, jeszcze wysłać w świat oficjalne depesze dementujące tamte "rewelacje". Nawet jako sprostowania do mediów, które to nagłaśniały.
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/19 06:29
a ja wam mowiem
ze 90% ludzi ktorzy slyszeli o tej sprawie, lub pamietaja oryginalny film, wierza ze bylo tak jak w oryginale. idf zastrzelila niewinnego bezbronnego chlopczyka i juz.
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/19 09:03
mamzerek napisał: a ja wam mowiem
ze 90% ludzi ktorzy slyszeli o tej sprawie, lub pamietaja oryginalny film, wierza ze bylo tak jak w oryginale. idf zastrzelila niewinnego bezbronnego chlopczyka i juz.
Jasne..
Do tego: argument premiera rzeczywiście nie jest zrozumiały... Od oskarżenia do pierwszego wyroku Dawid nie był skazanym. To stracona szansa na nagłośnienie medialne procesu i może nie byłaby potrzebna kasacja wyroku, może zapadłby inny, gdyby Izrael rzeczywiście zaangażował się w sprawę. Nie chodzi o nacisk na niezawisły sąd, może sąd lepiej przyjrzałby się dowodom i przypomniał sobie o sprawie Karsentego i jej zakończeniu. A mass media chcąc nie chcąc musiałby zamieszczać informacje, nawet szczątkowe, z procesu Dawida. Bez rzeczywistego poparcia, a nie tylko deklaracji, rozstrzygnięcie było jakie było, Dawid musiał odwołać się do Sądu Kasacyjnego. Nic ich teraz znowu nie zmusi do odszczekania tych kłamstw...
Co by było, gdyby dr Dawid nie miał takich pieniędzy? Gdyby nie stać go było na doprowadzenie sprawy do najwyższej instancji? Prawomocnym stałoby się orzeczenie, które nie tylko czyniłoby Dawida kłamcą, wskazywałoby pośrednio na żołnierzy izraelskich jako sprawców śmierci małego Al-Dury..
To skandal, że pozostawiono Dawida z tą sprawą... I nie chodzi tylko o pieniądze. Ta pomoc mogła być wszechstronna. Mnie czasem zaskakuje bezwład w budowaniu swojego zewnętrznego wizerunku przez Państwo Izrael. Nie wszystko da się "oblecieć" dyplomacją uprawianą przez takich jak dr Dawid, żyjących w Izraelu i w diasporze. A jeśli już dochodzi do tak poważnych oskarżeń, w dodatku obywatela Izraela, w dodatku w tak poważnej sprawie - państwo ma po prostu obowiązek rzeczywistego "stania za" bo staje we własnej sprawie!
Efi
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/19 09:20
Efi napisał: To skandal, że pozostawiono Dawida z tą sprawą... I nie chodzi tylko o pieniądze. Ta pomoc mogła być wszechstronna. Mnie czasem zaskakuje bezwład w budowaniu swojego zewnętrznego wizerunku przez Państwo Izrael. Nie wszystko da się "oblecieć" dyplomacją uprawianą przez takich jak dr Dawid, żyjących w Izraelu i w diasporze. A jeśli już dochodzi do tak poważnych oskarżeń, w dodatku obywatela Izraela, w dodatku w tak poważnej sprawie - państwo ma po prostu obowiązek rzeczywistego "stania za" bo staje we własnej sprawie!
Zgadzam się z Tobą w 100%. Ale nawet teraz, jak się stało, co się stało, powinno się wywrzeć nacisk na Państwo w kwestii odszczekania przez media, jak to było naprawdę, po drugie - wypracowania procedur w podobnych przypadkach. Przecież wiadomo, że to nie był żaden kaprys Al- Dury, czy jak mu tam, tylko element wojny propagandowej.
Najważniejszy front...
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/19 14:34
tut_ets napisał: LOL
troche po niewsczasi jednak sad odpowiedzial... caly swiat oskarzyl i oplul juz wielokrotnie Izrael za to...
Lepiej teraz niż wcale !!!!!może teraz świat nabierze dystansu do tego co mówią
islamy !!!!bo co otworzą pyski to kłamią !!!!!
Ja to dawno temu oglądałem chyba na Discovery i to było jasne że kłamią!!!!!!jak zawsze
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/19 17:03
sredni napisał:
Zgadzam się z Tobą w 100%. Ale nawet teraz, jak się stało, co się stało, powinno się wywrzeć nacisk na Państwo w kwestii odszczekania przez media, jak to było naprawdę, po drugie - wypracowania procedur w podobnych przypadkach. Przecież wiadomo, że to nie był żaden kaprys Al- Dury, czy jak mu tam, tylko element wojny propagandowej.
Najważniejszy front...
Jasne..
Efi
O:Francuski Sąd Kasacyjny, lekarz Jehuda Dawid i sprawa o zniesławienie z pozwu Al-Dury 2012/02/19 17:41
jeeeeszszsz!!!!!
Ministerial Committee on Legislative Affairs decided to pay all trial expenses for Dr. Yehuda David who recently won his appeal in a French court in the Al-Dura case. The vote was unanimous.
Science and Technology Minister Daniel Hershkowitz said: "Dr. David gave a great service for the country; funding his trial is the least we can do for him as a sign of gratitude and appreciation." French Supreme Court acquitted on Wednesday the Israeli doctor accused of slandering Jamal al-Dura, and overruled the fine of €13,000. www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4191863,00.html
jednoglosnie zatwierdzone...... super....
"dr david zrobil panstwu ogromna przysluge. mionimum co muy mozemy zrobic dla niego jak znak wdziecznosci i docenienia, to opacic koszty sadowe" powiedzial minister wiedzy i technologii hershkowitz.....