Zaloguj się!
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat
(1 wejść) (1) Gość
Polecamy również FORUM REDAKCYJNE - tematy poboczne
W dółStrona: 1
TEMAT: Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat
Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 14:25  
** Ten wątek dotyczy artykułu: Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat **

REDAKCJA
Admin
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Jeśli uważasz ten materiał za interesujący, to nie zapomnij przesłać go znajomym czy zalinkować na facebooku. Dziękujemy!

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 21:15  
Wszystkiego Naj Panie Profesorze.
Dla mnie jest Pan jednym z największych Polaków, prawdziwym mężem stanu i PRAWDZIWYM Wielkim "Człowiekiem".
dslr
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 21:25  
Piekny czlowiek, piekny wiek, piekne zycie. Ma urocza zone.

Dzisiaj w polskich mediach pojawila sie informacja, ze Bartoszewski zrezygnowal z funkcji prezydenta RP na ucodzctwie, bo nie chcial byc obciazeniem finansowym dla angielskiej Polonii. Mentsch.

admin
ツ אני רק בן אדם
Admin
Użytkownik jest na Forum Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 21:29  
Dla mnie jest Pan jednym z największych polaków, prawdziwym mężem stanu i PRAWDZIWYM Wielkim "Człowiekiem".

Prawdziwy Pan Władziu jest ale czy Wielki? Napewno wiele przeżył i jak każdemu człowiekowi starszemu należy sie szacunek i chwała.
mikmik

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 21:47  
Byl na pogrzebie mojego Ojca w 2003 roku. Byli kolegami z jednej celi wiezienia na Rakowieckiej.Byli razem wtedy m.in. z Kazimierzem Leskim, profesorem Michalem Walickim,Stanislawem Skalskim,Janem Zamoyskim......

pl.wikipedia.org/wiki/Kazimierz_Leski

pl.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Skalski_(lotnik)

pl.wikipedia.org/wiki/Michał_Walicki
Nel

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 21:53  
Tak, Pan prof. Bartoszewski to postać wybitna na naszej scenie. To CZŁOWIEK z pokolenia które nas opuszcza.....
Andy

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 22:33  
mikmik napisał:
Dla mnie jest Pan jednym z największych polaków, prawdziwym mężem stanu i PRAWDZIWYM Wielkim "Człowiekiem".

Prawdziwy Pan Władziu jest ale czy Wielki? Napewno wiele przeżył i jak każdemu człowiekowi starszemu należy sie szacunek i chwała.

Oj Wielki Wielki
Cudowny człowiek o pięknej duszy. Zawsze ponad podziałami.
(a tak na marginesie są starsi ludzie którym nie należy się szacunek i chwała mogę kilku takich typów wymienić )
dslr

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 22:58  
dslr napisał:
mikmik napisał:

Oj Wielki Wielki
Cudowny człowiek o pięknej duszy. Zawsze ponad podziałami.
(a tak na marginesie są starsi ludzie którym nie należy się szacunek i chwała mogę kilku takich typów wymienić )

Co do jednego, to trzeba przy calym szacunku uczciwie powiedziec, ze pewien fragment wypowiedzi Pana Bartoszewskiego dla niemieckiej prasy w zeszlym roku nie powinien miec miejsca, ani tez przepraszanie Niemcow w imieniu Polakow w niemieckim Bundestagu lata temu. Niemcy takich odruchow nie szanuja to po pierwsze, ale za to bardzo chetnie wykorzystuja.
Nel

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/18 23:45  
Nel

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 00:10  
Ja jego intencję rozumiem
dslr

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 00:17  
Ciekawy człowiek, ma dużo mądrości i ogromną siłę ducha... Potrafi zainteresować swoimi wypowiedziami nawet bardzo młodych ludzi, ma charyzmę. Człowiek pojednania...
Agnieszka

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 01:23  
dslr napisał:

Intencje mozna rozumiec, tyle tylko ze Niemcy konsekwentnie pracuja nad tym, zeby zrobic z siebie ofiary wojny i sa do tego na dobrej drodze. W dazeniu do celu nikt im nie dorowna, ani nie przeszkodzi, chocby z powodu wytrwalosci i wzajemnej lojalnosci. Polska graniczy z Niemcami i optycznie, zewnetrznie niby kulturowo, to nie sa jakby dwa rozne swiaty, natomiast mentalnie i emocjonalnie, to jest przepasc. Mimo tylu klotni i konfliktow nie ma takiej roznicy miedzy Zydami i Polakami, wprost przeciwnie ! ( z wylaczeniem prymitywow z antysemickimi akcjami na poziomie rynsztoka)

Ogolnie jestem za dobrymi intencjami, ale nie wtedy, kiedy mozna wyjsc na tym, jak Zablocki na mydle.

Rosjanie zgwalcili jedna trzecia niemieckich kobiet i nie moga sie doczekac, zeby za to przeprosic.

Malo tego, zaden Niemiec im nie wypomni, ze gwalcili i ze nie przeprosili, wedlug zasady respekt wobec silnego, pogarda dla slabego.

Amen
Nel

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 01:43  
Nel

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 09:01  
Panu Prof.Bartoszewskiemu
zdrowia,pogody ducha,pieknego zycia
i
by do 120 zadziwial swiat swa wspaniala osobowoscia!
Eva

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 14:26  
Prezydent Izraela Szimon Peres podkreślił, że nazwisko Bartoszewskiego jest w Izraelu synonimem wielkiego przyjaciela, człowieka honoru i godności. - Jestem dumny, że mogę cię zaliczać do moich przyjaciół - zaznaczył w swoim liście.

- Życzę ci wszystkiego najlepszego (...), nie tylko zgodnie z polską tradycją - stu lat - ale także zgodnie z tradycją żydowską, która pozwala nawet na więcej - lat stu dwudziestu - napisał Peres.
biznes.onet.pl/90-urodziny-prof-wladysla...5031440,1,news-detal
Fred

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 18:34  
Nel napisał:
dslr napisał:

Intencje mozna rozumiec, tyle tylko ze Niemcy konsekwentnie pracuja nad tym, zeby zrobic z siebie ofiary wojny i sa do tego na dobrej drodze. W dazeniu do celu nikt im nie dorowna, ani nie przeszkodzi, chocby z powodu wytrwalosci i wzajemnej lojalnosci. Polska graniczy z Niemcami i optycznie, zewnetrznie niby kulturowo, to nie sa jakby dwa rozne swiaty, natomiast mentalnie i emocjonalnie, to jest przepasc. Mimo tylu klotni i konfliktow nie ma takiej roznicy miedzy Zydami i Polakami, wprost przeciwnie ! ( z wylaczeniem prymitywow z antysemickimi akcjami na poziomie rynsztoka)

Ogolnie jestem za dobrymi intencjami, ale nie wtedy, kiedy mozna wyjsc na tym, jak Zablocki na mydle.

Rosjanie zgwalcili jedna trzecia niemieckich kobiet i nie moga sie doczekac, zeby za to przeprosic.

Malo tego, zaden Niemiec im nie wypomni, ze gwalcili i ze nie przeprosili, wedlug zasady respekt wobec silnego, pogarda dla slabego.

Amen

Odszkodowania dla Izraela w latach 50-tych. Ben-Gurion nie miał rady bo sytuacja gospodarcza była "pod psem" i nikt nie chciał pomóc. Czasy "ceny". Ale za to musiał "zapłacić" Niemcom i przyjąć ich przeproszenie za Zagładę.
Nie miał na to zgody narodu. Begin zorganizował bunt. Szczęście że nie było
zabitych.
Tak że czasami trzeba "połknąć żabę".
3nd

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 18:53  
Odszkodowania dla Izraela w latach 50-tych. Ben-Gurion nie miał rady bo sytuacja gospodarcza była "pod psem" i nikt nie chciał pomóc. Czasy "ceny". Ale za to musiał "zapłacić" Niemcom i przyjąć ich przeproszenie za Zagładę.
zabitych.

To wkońcu Izrael przyjął przeprosiny??

Szewach Weiss mowił tak:

Nie ma wybaczenia i nigdy nie będzie wybaczenia. Była sprawa odszkodowań, ale to, co nam oddali osobiście, ogólnie, kolektywnie narodowi żydowskiemu, to jest może 1 proc. zrabowanego mienia żydowskiego. Nigdy nie było odszkodowania za krew – stwierdził.
mikmik

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 21:29  
mikmik napisał:
zabitych.

To wkońcu Izrael przyjął przeprosiny??

Szewach Weiss mowił tak:

Nie ma wybaczenia i nigdy nie będzie wybaczenia. Była sprawa odszkodowań, ale to, co nam oddali osobiście, ogólnie, kolektywnie narodowi żydowskiemu, to jest może 1 proc. zrabowanego mienia żydowskiego. Nigdy nie było odszkodowania za krew – stwierdził.

Widocznie osobiście nie ma przebaczenia.
Ale to przyjęcie pomocy (niezbędnej) ułatwiło Niemcom powrót do grupy innych
narodów.
"No bo jak ŻYDZI mogą mieć kontakty z Niemcami po Zagładzie to....." .

Moja córka mówi : Gdyby nie Niemcy z ich dokładnościa to mielibyśmy rodzinę.
3nd

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 21:49  
...nie ma wybaczenia, jak nie ma zalu i prosby o wybaczenie...
Albo jak to stwierdzil pewnien ekspert od "czyszczenia":
"Wybaczenie jest miedzy toba a Bogiem, ja jestem od zaaranzowania spotkania"

lipniaczek
Im going home
Where I belong

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 22:32  
Nu, niby fajny ten Władek, ale nie zawsze był w porządku, przynajmniej jeśli chodzi o moja osobę.

Napiszę coś więcej zaraz po Jego śmierci. Oby to nastapiło jak najpóźniej

Irena Sendler
przepiorko

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 22:33  
Przepraszam, Pan Bartoszewski mi wybaczy.

DANOOOOO !!!!!!! PRZEPIORKO WROCIL !!!!!!!!!

Nel

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 22:40  
Nel, masz rację, że Niemcy coraz częściej robią z siebie ofiary wojny. To, co wówczas robili, jest ich grzechem, winą i odpowiedzialnością, ale Polacy mają swoje grzechy, więc dobrze zrobił prof. Bartoszewski, przepraszając, to jest odpowiedzialność Polaków... Jeśli Niemcy nie szanują takich odruchów i sprytnie je wykorzystują, to ich kolejny grzech... Wszystko ma znaczenie...
Agnieszka

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 22:51  
A ja jak patrze na świat do widze że Polityka to nie Teologia. i te wszystkie akty dobrej woli kończą sie tam gdzie zaczyna sie polityka, układy, interesy, pieniądze, pertraktacje i próba siła.

Niemcom w sensie politycznym, nie wierze jak psom.
mikmik

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/19 23:01  
mikmik napisał:
A ja jak patrze na świat do widze że Polityka to nie Teologia. i te wszystkie akty dobrej woli kończą sie tam gdzie zaczyna sie polityka, układy, interesy, pieniądze, pertraktacje i próba siła.

Niemcom w sensie politycznym, nie wierze jak psom.

I slusznie !
Polecam obejrzenie tego filmu.

Nel

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/20 01:18  
Nel, to, ze jakiś połgłówek bezmyślnie używa nic nie znaczących zwrotów w rodzaju:

,,Niemcom w sensie politycznym, nie wierze jak psom''

w żadnym stopniu nie usprawiadliwia Ciebie, prawdziwej damy, do ich akceptcji i nie daj b powielania.

Wiem, był szampan, fortepian na cztery ręce i rzut oka na monitor, i stąd nieporozumienie.
przepiorko

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/20 01:52  
przepiorko napisał:
Nel, to, ze jakiś połgłówek bezmyślnie używa nic nie znaczących zwrotów w rodzaju:

w żadnym stopniu nie usprawiadliwia Ciebie, prawdziwej damy, do ich akceptcji i nie daj b powielania.

Wiem, był szampan, fortepian na cztery ręce i rzut oka na monitor, i stąd nieporozumienie.

Przepiorko, moze masz racje, bo akurat psy uwielbiam, wiec porownanie jest nie na miejscu. Ciesze sie, ze Cie slychac.... Duzo tu na Ciebie czekalo i tesknilo, mowie Ci ! Tak juz jest, jak szczegolne osobowosci narobia zawirowanie i znikna. Nie masz teraz wyjscia, pojaw sie choc czasem i cos napisz. A Dana, to co ? Porzucony worek z kartoflami ? Ona tyle mowila o Twoim wielkim sercu i co ?

Dama, to ja moze mialam byc, ale nie jestem. Szampana i fortepianu tez nie bylo. A bez zartow, to we wtorek o godzinie 00:15 wyszlismy cudem zywi z niezlego wypadku samochodowego. Nawet w Polsce pisali o tej "kraksie".

Glowa zbilam przednia szybe, samochod nadaje sie na smietnik, wiec nawet jak ktos sie nie zgadza z tym co pisze, to pal szesc.
Nel

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/20 02:44  
,,Glowa zbilam przednia szybe, samochod nadaje sie na smietnik,''

Nu ja zawsze mówię, że te nowoczesne nakrycia damskich głów powodują poważne zagrożenia w ruchu drogowym, ale kto dziś słucha mnie albo głosu rozsądku?

A beneficjent Twojej polisy na życie, to chyba nie do końca jest szczęśliwy, nu ale zadowolić wszystkich to raczej się nie da.

Mama mi mówiła, że kiedyś pewnej bardzo nobliwej j damie w Ascot struś się oderwał od kapelusza i całkowicie niespodziewanie wygrał wyścig, ale mąż tej damy obstawił na inne zwierze z innym startowym numerem i cala afera zakończyła się tak, ze owa biedna dama z rozpaczy zaszła w ciążę z koniuszym, który nigdy w Ascot nie był i nawet o nim nie słyszał bo od urodzenia był głuchy jak pień, bo go w dzieciństwie koń kopnął, chyba w głowę
Nu sama Nel widzisz jak to bywa.

A Pani dana, to zupełnie inna historia.

Zawsze i wszędzie pisałem, że jeśli się uprę i zostanę należycie wynagrodzony, to ja te cale irańskie laboratoria przyniosę na swoich plecach pod wskazany adres, pod adres wskazany przez danę, pod żaden inny.

Ale dana wciąż się waha, być może niedowierza moim mięśniom albo przecenia technologię irańska, w każdym razie chwilowo trwa impas.
przepiorko

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/20 03:30  

Jakaś przepiórka przyleciala i zostawiła mi swe jajo na głowie.
Wytłumaczyć należy tej przepiórce , że powyższy zwrot ma znaczenie, co by ta przepiórka raczyła czasami ptasim móżdzkiem sie wysilić, to jej kiedyś wytłumacze.

za twój móżdzek przepiórko, nie sraj na głowe więcej
mikmik

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/20 09:57  
przepiorko napisał:Ale dana wciąż się waha, być może niedowierza moim mięśniom albo przecenia technologię irańska, w każdym razie chwilowo trwa impas.dana sie nic nie waha.... dana wierzy w kazdy miesien przepiorka... dana wlasnie czula sie jak worek, jak mowi nel, ale teraz juz jest git....
dana
Admin
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

O:Prof. Władysław Bartoszewski kończy 90 lat 2012/02/20 13:28  
przepiorko napisał:
Nu, niby fajny ten Władek, ale nie zawsze był w porządku, przynajmniej jeśli chodzi o moja osobę.

Napiszę coś więcej zaraz po Jego śmierci. Oby to nastapiło jak najpóźniej

Irena Sendler

P.S.
Nel

Do góryStrona: 1
Moderatorzy: dana
Naszą witrynę przegląda teraz 178 gości i 5 użytkowników 
  • szames
  • alessandra
  • Oliwka
  • admin