Zaloguj się!
Witamy, Gościu Serdeczny
Proszę zaloguj się albo zarejestruj.    Nie pamiętasz hasła?

Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym
(1 wejść) (1) Gość
Polecamy również FORUM REDAKCYJNE - tematy poboczne
W dółStrona: 1
TEMAT: Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym
Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 11:40  
REDAKCJA
Admin
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Jeśli uważasz ten materiał za interesujący, to nie zapomnij przesłać go znajomym czy zalinkować na facebooku. Dziękujemy!

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 12:14  
israel powinien natychmiast odebrac waqf kontrole nie tylko nad wzgorzem swiatynnym, ale wogole kontrole rowniez nad miejscami swietymi dla muzulmanow...

a powiedzenie, ze mysleli, ze to zydzi, to nastepna ich klamliwe wykrecanie sie... israel nie dopusci do atakowania chrzescijan przez muzulmanow, jak to ma miejsce w egipcie...
dana
Admin
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 12:35  
miejsce kultu Przedwiecznego zamienione w pogański chlewik ze złotą dachówką..obrzydzenie człowieka bierze,blee...
matti
Urodziny: 05/20/1975

Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 12:54  
Coś się niedobrego zaczyna dziać w Israel. Jeśli zaczną atakować chrześcijan to świat zachodni zacznie potępiać lada moment Żydów. Trzeba ukrócić działania jakichś oszołomów, którzy biegają ze sprayem i malują kościoły chrześcijańskie. Później się dziwimy aktom wandalizmu wobec Żydów m.in w Polsce. A może to robota jakieś "V kolumny" arabskiej?

Antychrześcijański wandalizm w Jerozolimie
Wandale wypisali sprayem antychrześcijańskie hasło na kościele baptystów w Jerozolimie i pocięli opony w trzech zaparkowanych w pobliżu samochodach - poinformował rzecznik izraelskiej policji Mike Rosenfeld.

Wandale napisali też słowo "cena". Przypomina to akty wandalizmu żydowskich osadników, wymierzone przeciwko meczetom i palestyńskim domom na Zachodnim Brzegu Jordanu; "cena" nawiązywała tam do zapowiadanego przez osadników odszkodowania, jakiego zamierzają żądać za każdą podejmowaną przez rząd Izraela próbę ograniczenia osadnictwa żydowskiego.

Ostatnio "cena" zaczęła się pojawiać na meczetach i świątyniach chrześcijańskich w Izraelu. Sprawców tych aktów wandalizmu dotychczas nie ujęto.
Gość z PL

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 13:49  
,,Wandale wypisali sprayem antychrześcijańskie hasło na kościele baptystów w Jerozolimie''

Naprawdę dziwny kraj ten Izrael, ziemia cudów niepojętych.

Ja już nawet nie próbuję zrozumieć tego, co się w nim dzieje, bo to nie na mój łeb.

Nieizraelscy baptyści nie posiadają kościołów, ponieważ wiara im tego zabrania, nie uznają po prostu żadnych miejsc za święte. Dla nich odpowiednikiem kościoła może być parasol, pod którym zbiorą się wierni, ale nie budynek.

Nu ale w Izraelu to wszystko jest postawione na głowie, nawet piszą od lewej do prawej, to i baptyści mogą tam sobie stawiać kościoły.

Tylko niech się na litość boską później nie dziwią, że to wiarołomstwo ktoś sprayem piętnuje.

Ale jakie to hasło antychrześcijańskie, jak ono brzmiało, to nie mogę się doczytać.

Ktoś mi pomoże i je poda? Najlepiej po polsku.

Z góry dziękuję!
przepiorko

O:Co jest grane? 2012/02/20 14:07  
przepiorko.... w tym miesiacu byly dwa takie przypadki... jeden z kosciolem chrzescijanskim, a jeden teraz z budynkiem kongregacji baptystow , jak slusznie zauwazyles... przeciez wiesz, ze wiadomosci w gazetach nie sa tak znow dokladne...
podejrzani sa arabowie, i jak slyszalam dzisiaj sprawozdanie jeden pani, to zawsze wlasnie arabowie... ona mieszka w poblizu tych baptystow, nie ma zupelnie miejsca do parkowania samochodow na tej ulicy i baptysci, jako mili ludzie, pozwalaja paru sasiadom zydowskim parkowac samochody na ich dziedzincu... i te samochody zostaly wlasnie zniszczone... te zydowskie... pociete opony, rozbite okna...

uzywaja czesto napisow, jakie uzywaja rowniez fanatycy zydowscy na zachodnim brzegu, zeby wlasnie skierowac podejrzenie na nich... do juz bylo i jest wiadome... zobaczymy teraz, czy policji uda sie zlapac sprawcow i wtedy bedzie pewnosc, czy to zydzi sie tak "bawia", czy arabowie...
dana
Admin

O:Co jest grane? 2012/02/20 14:09  
do krysi z polski:

jest watek o tym tutaj:izrael.org.il/forum/4-forum-erec-israel/...lskiego-na-iran.html

ten twoj watek stad wyrzucam, bo nie na miejscu... mozesz dyskutowac na tym drugim, ktory ci wyzej podalam...
dana
Admin

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 14:12  
A jaki Pani widzi związek pomiędzy atakiem Arabów na chrześcijan w Izraelu, omawianym w tym wątku, z możliwym atakiem Izraela na Iran, Pani Krysiu z Polski?

Bardzo mnie to interesuje, bo mimo szczerych chęci niczego nie mogę się dopatrzyć w tej materii.
przepiorko

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 14:13  
Nu tak, dana jest szybsza od światła...
przepiorko

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 14:29  
ja dobrze sprzatam....
dana
Admin

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 14:42  
jerusalem post podaje, ze policja w tej chwili podejrzewa zydowskich wandali... ale nie znalezli jeszcze nikogo...
na budynku kongregacji napisane bylo "smierc chrzescijanom" i obrazliwe slowa w stosunku do jezusa...

tak to wyglada w moim mocarstwie... napiecie ktore tu panuje... wiszaca nad naszymi glowami wojna... ciagle ostrzeliwanie... brak nawet zrozumienia dla naszej sytuacji ze strony swiata, rowniez swiata chrzescijanskiego, i wlasnie widzimy takie ohydne reakcje...

mozna sie oczywiscie oburzac, bo ohydny akt....
ale i my dostajemy tez niezle i dzisiaj od niektorych chrzescijan....

"A few weeks ago a highly influential Church of England vicar, Stephen Sizer, promoted a website that supports Holocaust denial and warns of a Zionist conspiracy controlling the world. Reverend Sizer just received the support of the Bishop of Guildford Sizer, Reverend Christopher Hill, a former chaplain to the Queen, following calls for him to be suspended for linking to the site.
[...]
But in the face of such blatant anti-Jewish hatred, the Church of England took Sizer’s side.
The case is severe because Anglicanism is not just another Protestant denomination; rather, it’s the official UK Church headed by the Queen. Archbishop of Canterbury, Rowan Williams, is the spiritual head of 77 million Christians worldwide."
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4191509,00.html

jak to sie mowi? wart pac palaca.....
dana
Admin

O:Ciąg dalszy "o co chodzi"? 2012/02/20 15:02  
znowu krysiu z polski....
znowu smiecisz.... rozumiem z usmieszku, ze jestes bardzo zadowolona z siebie...
od tej chwili twoje smieci beda wywalane juz bez specjalnych tlumaczen...
bez usmieszku...
dana
Admin

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 15:20  
matti napisał:
miejsce kultu Przedwiecznego zamienione w pogański chlewik ze złotą dachówką..obrzydzenie człowieka bierze,blee...

Obrzydzenie czlowieka bierze?
Czy ten czlowiek zdaje sobie sprawe jakie glupstwa napisal:
"poganski chlewik"
"kult przedwieczny"
Czy ten czlowiek jaka kolwiek religie szanuje?
Czy ten czlowiek uwaza sie za Zyda? na jakiej podstawie?
Andrzej Lozowski
וְאַף אַתָּה הַקְהֵה אֶת שִנָּיו

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 15:23  
dana napisał:
jerusalem post podaje, ze policja w tej chwili podejrzewa zydowskich wandali... ale nie znalezli jeszcze nikogo...
na budynku kongregacji napisane bylo "smierc chrzescijanom" i obrazliwe slowa w stosunku do jezusa...

tak to wyglada w moim mocarstwie... napiecie ktore tu panuje... wiszaca nad naszymi glowami wojna... ciagle ostrzeliwanie... brak nawet zrozumienia dla naszej sytuacji ze strony swiata, rowniez swiata chrzescijanskiego, i wlasnie widzimy takie ohydne reakcje...

mozna sie oczywiscie oburzac, bo ohydny akt....
ale i my dostajemy tez niezle i dzisiaj od niektorych chrzescijan....

"A few weeks ago a highly influential Church of England vicar, Stephen Sizer, promoted a website that supports Holocaust denial and warns of a Zionist conspiracy controlling the world. Reverend Sizer just received the support of the Bishop of Guildford Sizer, Reverend Christopher Hill, a former chaplain to the Queen, following calls for him to be suspended for linking to the site.
[...]
But in the face of such blatant anti-Jewish hatred, the Church of England took Sizer’s side.
The case is severe because Anglicanism is not just another Protestant denomination; rather, it’s the official UK Church headed by the Queen. Archbishop of Canterbury, Rowan Williams, is the spiritual head of 77 million Christians worldwide."
www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4191509,00.html

jak to sie mowi? wart pac palaca.....

Cos mi sie o uszy obilo ze w jakiejs arabskiej wiosce an Gornej Galilei wandlae nabazgrali anty-islamskie napisy w meczecie. Oskarzali od razu Zydow z pobliskich wiosek. Potem sie okazalo ze to winni byli bracia Arabi...
Andrzej Lozowski

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 15:26  
dobrze ci sie obilo o uszy....
dlatego napisalam, ze moga to byc arabowie... poczekamy i zobaczymy...
dana
Admin

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/20 15:38  
dana napisał:
dobrze ci sie obilo o uszy....
dlatego napisalam, ze moga to byc arabowie... poczekamy i zobaczymy...

Pamietacie Masakre na Markale w Sarajewo? Jak "zbrodniarze serbscy" zbombardowali zatloczony rynek? Tylko ze wciaz coraz wiecej faktow wskazuje na to ze to byla zbrodnia popelniona przez bosniackich islamistow. Niewazne, Serb dostal dozywocie...
pl.wikipedia.org/wiki/Masakry_na_Markale
Andrzej Lozowski

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/21 10:33  
Wandale są w każdym narodzie. To nie jest problem globalny. Problemem jest prześladowanie w imię religii jak to czynią islamiści z myśla, że wypełniają wolę Allacha.
Allach nakazuje walczyć z wrogami, podczas gdy Jezus kazał kochać wrogów. Mahomet sam prowadził wojny i zabijał ludzi.
czeslaw

... i znowu "o co chodzi?" 2012/02/21 14:12  
Wiem, że to nie miejsce na ten wpis ale gdzie mam o to zapytać???
Dana, nie buraj się ale w polskiej prasie nic nie wyjaśniono co i jak albo dlaczego? Dano tylko te zdjęcia z opisami i... nic z nich nie wiadomo o co tak naprawdę chodzi?! Zanim mój wpis usuniesz to może krótko wyjaśnisz nie tylko mnie ale i moim znajomym co tam się właściwie stało, że trzeba było "zaorać" wioskę?

wiadomosci.onet.pl/wiadomosci/pokaz-sily...y.html#photo11398672
Krysia z Polski

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/21 14:33  
dana napisał:
israel powinien natychmiast odebrac waqf kontrole nie tylko nad wzgorzem swiatynnym, ale wogole kontrole rowniez nad miejscami swietymi dla muzulmanow...

Mieliście to wzgórze już pod pełną kontrolą. Niestety błąd Dajana mści się do dnia dzisiejszego..
MLS

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/21 14:34  
Mogę odpowiedzieć za nieobecną tutaj chyba w aktualnym czasie Panią Redaktor z Erec Israel.
Informuję, iż tej wiosce nie było żadnego „pokazu siły” jak to czasem przekazują niektóre polskie media internetowe.
W tej wiosce budowano wszystko na dziko, czyli bez tzw. administracyjnej zgody budowlanej.
W tej wiosce budowano dosłownie wszystko na dziko!
Mam w związku z tym pytanie czy w Polsce ktoś, kto wybuduje dom oraz inną konstrukcję budowlaną nie zgodnie obowiązującym prawem budowlanym, które obowiązuje w Polsce może liczyć na pobłażliwość polskich władz administracyjnych?
Pragnę Ciebie poinformować, że polskie prawo budowlane nakazuje rozbiórkę takiej samowoli budowlanej na koszt inwestora!
Jeżeli taka osoba nie posiada środków na przywrócenie działki do pierwotnego stanu to polskie władze administracyjne dokonują tego koszt określonej gminy, w której zostało złamane to prawo!
Pragnę również poinformować, że w Izraelu jak w każdym demokratycznym kraju samowole budowlane nie są tolerowane i postępowanie w takich przypadkach jest podobne do postępowania w Polsce.
Myślę te ta informacja jest wystarczającą informacją dla ciebie.
papiez ryszard
Stowarzyszenie Dom Sierot Żydowskich w Krakowie.
Płeć: Mężczyzna papiezr Miejsce: Skawina Urodziny: 02/07/1961
Papież Ryszard

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/21 14:40  
papiez ryszard napisał:
Mogę odpowiedzieć za nieobecną tutaj chyba w aktualnym czasie Panią Redaktor z Erec Israel.
Informuję, iż tej wiosce nie było żadnego „pokazu siły” jak to czasem przekazują niektóre polskie media internetowe.
W tej wiosce budowano wszystko na dziko, czyli bez tzw. administracyjnej zgody budowlanej.
Mam w związku z tym pytanie czy w Polsce ktoś, kto wybuduje dom oraz inną konstrukcję budowlaną nie zgodnie obowiązującym prawem budowlanym, które obowiązuje w Polsce może liczyć na pobłażliwość polskich władz administracyjnych?

Brednie o całej tej akcji zaczęła niestety wypisywać Gazeta Wyborcza. Skąd prosty zjadacz chleba w Polsce ma się orientować w całych tych zawiłościach występujących na Zachodnim Brzegu?
MLS

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/21 14:48  
papiez ryszard napisał:
Pragnę Ciebie poinformować, że polskie prawo budowlane nakazuje rozbiórkę takiej samowoli budowlanej na koszt inwestora!
Jeżeli taka osoba nie posiada środków na przywrócenie działki do pierwotnego stanu to polskie władze administracyjne dokonują tego koszt określonej gminy, w której zostało złamane to prawo!
Pragnę również poinformować, że w Izraelu jak w każdym demokratycznym kraju samowole budowlane nie są tolerowane i postępowanie w takich przypadkach jest podobne do postępowania w Polsce.
Myślę te ta informacja jest wystarczającą informacją dla ciebie.

A ja jeszcze dodam, ze tak samo (lub gorzej) obchodza sie z "nielegalnymi" domkami (trailers) Zydow. Rozbieraja na czynniki pierwsze i juz.
Andrzej Lozowski

O:Arabowie zaatakowali chrześcijan na Wzgórzu Świątynnym 2012/02/21 14:52  
To nic nowego w wykonaniu tych czcicieli belzebuba
Tylko oczywiście będzie winny jak zwykle Izrael !!!!!!!
Niech dalej nastawiają 2 policzek i niech dołożą d----ę do kopania
Niech dalej mówią ze jak muslimy na nich plują to deszcz pada
OBSERWATOR

O:... i znowu 2012/02/21 14:55  
Krysia z Polski napisał:

>co tam się właściwie stało, że trzeba było "zaorać" wioskę?

to nie była wioska, tylko osada beduinów. Ta "cysterna" ze zdjęcia to pojemnik z wodą, odbudowany przez Polską Akcję Humanitarną.
Też jestem ciekawa, co się stało, że zniszczono mienie tych beduinów.
To, że nie mają urzędowego pozwolenia na postawienie namiotu to żaden argument.
Na zdjęciach oprócz powalonych namiotów sztuk raz (!!!) żadnych zabudowań nie widać. Więc wioską trudno to coś nazwać.
a000000

O:... i znowu 2012/02/21 14:59  
a000000 napisał:
Krysia z Polski napisał:

>co tam się właściwie stało, że trzeba było "zaorać" wioskę?

to nie była wioska, tylko osada beduinów. Ta "cysterna" ze zdjęcia to pojemnik z wodą, odbudowany przez Polską Akcję Humanitarną.
Też jestem ciekawa, co się stało, że zniszczono mienie tych beduinów.
To, że nie mają urzędowego pozwolenia na postawienie namiotu to żaden argument.
Na zdjęciach oprócz powalonych namiotów sztuk raz (!!!) żadnych zabudowań nie widać. Więc wioską trudno to coś nazwać.

Myślę, że tu macie dobrą odpowiedź:

"PAH nielegalnie prowadzi budowy w Izraelu, a polski MSZ stosuje podwójną moralność.

W ubiegłym tygodniu Polska Akcja Humanitarna poskarżyła się, że: "izraelskie buldożery w asyście wojska i policji wyburzyły w poniedziałek prawie całą beduińską wioskę Rahawa na południu Zachodniego Brzegu. Zniszczyły m.in. starożytną cysternę na wodę wyremontowaną przez PAH za pieniądze z polskiego budżetu.

"Chcemy, żeby strona izraelska przestrzegała międzynarodowego prawa humanitarnego, które narzuca na Izrael, jako siłę okupacyjną, zapewnienie Palestyńczykom wszelkich praw oraz odpowiednich warunków do życia". Brzmi tragicznie.

Ale od początku:

W ramach procesu pokojowego - 28.09.1995 r. w Waszyngtonie podpisano między Izraelem a Palestyńczykami Porozumienie Tymczasowe w Sprawie Zachodniego Brzegu (Judei i Samarii) i Strefy Gazy. Stanowiło ono podsumowanie wieloletnich negocjacji między rządem Izraela a OWP i wdrażało w życie wcześniejsze umowy dwustronne.Głównym celem Porozumienia z 1995 r. było poszerzenie samorządu palestyńskiego i zezwolenie mu na prowadzenie samodzielnie spraw wewnętrznych, w oparciu o "wspólne intresy i wzajemne poszanowanie", a z drugiej strony - ochrona istotnych interesów Izraela - głównie dotyczących bezpieczeństwa, zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego.

Jednym z elementów bezpieczeństwa, również uregulowanym w tym porozumieniu są sprawy wody.

Najważniejszą zasadą, jest podzielenie spornych terytoriów na 3 strefy rządzące się odrębnymi regulacjami dotyczącymi bezpieczeństwa (za które w całości odpowiada Izrael, jako suwerenne państwo do którego terytoria te należą).

Tereny "A" - to 6 miast: Dżenin, Nablus, Tulkarem, Kalkilya, Ramalla and Betlejem oraz Hebron, z wyjątkiem starego miasta, dzielnicy żydowskiej oraz połączenia z Kiriat Arba i Grobem Patriarchów (tj. jaskinia w której pochowano Abrahama i Sarę, Izaaka, Jakuba, Rebekę i Leę oraz pobliskie pola, kupione 3700 lat temu przez Abrahama). Na tym terenie, Rada Palestyńska ma pełną odpowiedzialność za wewnętrzne bezpieczeństwo, porządek i sprawy cywilne.

Tereny "B" - to wioski położone w Judei i Samarii, gdzie palestyńscy arabowie stanowią większość ponad 68%. Sprawy wewnętrzne należą, podobnie jak na terenach "A" do Rady Palestyńskiej, a sprawy bezpieczeństwa i walka z terroryzmem należą do Państwa Izrael.

Terytoria "B" mają docelowo uzyskać status "A". Zgodnie z umową, interesy związane z bezpieczeństwem mają priorytet nad palestyńską kontrolą cywilną, i są wykonywane przez wojsko izraelskie. Przy tym, za porządek publiczny wśród ludności palestyńskiej odpowiada policja palestyńska, mająca 25 swoich posterunków. Przemieszczanie się i akcje policji palestyńskiej muszą być koordynowane z wojskowymi władzami Izraela.

Tereny "C" - to obszary niezamieszkałe Judei i Samarii, tereny o strategicznym znaczeniu dla Izraela i żydowskich osiedli, nad którymi władze Izraelskie sprawują pełną kontrolę i odpowiedzialność, przy czym nielicznym skupiskom ludności palestyńskiej funkcje kontroli cywilnej pełni Rada Palestyńska. Transfer odpowiedzialności ze strony Izraela na rzecz władz Autonomii ma być stopniowo ustalany dla każdego z mniejszych obszarów.

Zgodnie z Porozumieniem, Izrael odpowiada za dostawy wody do odbiorców podlegających cywilnej władzy Autonomii w określonej ilości. Każde zwiększenie poboru wody może odbyć się jedynie w razie zwiększenia dostępnych zasobów wody, między innymi przy pomocy międzynarodowej. Dystrybucja wody na obszarach A, B i C podlega dyskusjom komitetu składającego się z przedstawicieli Izraela i Autonomii, który ustala ilość wody możliwej do poboru i ZAPEWNIA zarządzanie zasobami wody, chroniąc interesy obu stron poprzez ZAPOBIEGANIE niekontrolowanym odwiertom.

Nikogo nie trzeba przekonywać do faktu, że Bliski Wschód jest dotknięty znacznym deficytem wody pitnej. Kraje rozwinięte radzą sobie poprzez instalowanie urządzeń do odsalania wody morskiej. W Izraelu poza tym, jedynym źródłem wody są zasoby jeziora Kineret, i (nieliczne) wód gruntowych, których poziom m. in. zależy od ilości wydrążonych studni.

Może zatem powstać myśl, że skoro brak jest znaczących postępów w procesie pokojowym, to i z dostępem do wody nic się nie dzieje. Tymczasem administracja wojskowa poinformowała właśnie o budowie nowej oczyszczalni ścieków w rejonie Hebronu, która ma być zbudowana w ciągu 6 miesięcy i będzie skutkować zamknięciem około 60 nielegalnych miejsc zrzutu ścieków. Podobne instalacje we współpracy z międzynarodowymi instytucjami finansowymi powstają w Tul Karem i Dir Dibwan, za łączną kwotę 40 mln USD.

W tym kontekście porządkowanie szeroko pojętej sytuacji wodnej (także poprzez likwidację nielegalnie zbudowanych lub remontowanych zbiorników) ma głębsze znaczenie niż nadane przez Polską Akcję Humanitarną. PAH twierdzi, że nie występował o pozwolenia na remont, gdyż "praktyka pokazuje, iż otrzymanie zgody na budowę, czy remont od Izraela jest nierealne - od 2000 r. wydano tylko 2 proc. pozwoleń na budowę studni w strefie C". No ale oczywiście trudno jest uzyskać zezwolenie, jeśli się o nie wystąpi o takowe. Żadne państwo nie może pozwolić sobie na tolerowania nielegalnych działań podejmowanych na jego terytorium, nawet w imię humanitaryzmu, jeśli nie zostaną wcześniej uzgodnione.

Rozumieć można żal PAH-u za wyremontowaną cysterną "z czasów rzymskich" (nawet w sprawach starożytności niektórych nie stać na przyznanie, że były one budowane przez Żydów od czasów biblijnych).

Nie można natomiast zrozumieć reakcji polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Nawet jeśli jako podatnicy wsparliśmy nielegalne prace budowlane (za pośrednictwem MSZ i PAH), to wydaje się grubą przesadą wzywanie Ambasadora Izraela celem złożenia wyjaśnień. Takie działanie w świecie dyplomacji jest jednym z poważniejszych sygnałów ostrzegawczych wysłanych przez państwo przyjmujące. Czy można omawiane tu wydarzenie porównać do zabijania cywilów, za co ostatnio Ambasadora Syrii wezwał francuski MSZ?

Albo inaczej - dlaczego ambasadora Syrii w imię obrony zasad humanitaryzmu nie wezwał minister Sikorski? Czy nielegalna studnia jest ważniejsza niż setki cierpiących w Homs i Damaszku? Można też zapytać, dlaczego polskiego MSZ i PAH-u nie interesuje niesienie pomocy humanitarnej ofiarom ataków rakiet wystrzeliwanych z Gazy na Izrael.

Mamy w naszym przypadku przykład stosowania wobec Izraela podwójnych standardów, co wydaje się być znaczącym przejawem hipokryzji, biorąc pod uwagę, że Polska reklamuje się zawsze jako najlepszy przyjaciel Izraela. Tymczasem "po czynach ich poznacie".

Monika Krawczyk

19.02.2012"
z:
fzp.net.pl/opinie/woda-na-czyj-mlyn
sredni
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

O:... i znowu 2012/02/22 14:01  
... i teraz WSZYSTKO jasne! Ja i moi Przyjaciele teraz wiemy co mamy o tym sądzić bo jak sami zauważyliście w naszej prasie piszą to co chcą abyśmy wiedzieli
Dzięki za wyjaśnienia a w szczególny sposób składam serdeczne podziękowania dla "papieza ryszarda", "Andrzeja Lozowskiego" i przede wszystkim dla "sredniego" za wspaniałą i wyczerpującą informację! Jesteście super i jeśli Dana pozwoli to nieraz będę z Przyjaciółmi zdawała Wam różne nurtujące nas pytania niekoniecznie tyczące się danego tematu, bo jak jeszcze raz powtarzam nie mamy kogo o wiele rzeczy spytać. Pozdrawiam i... do następnego pytania
Krysia z Polski
Krysia z Polski

O:... i znowu 2012/02/22 14:13  
Krysia z Polski napisał:
Wiem, że to nie miejsce na ten wpis ale gdzie mam o to zapytać???

przeciez dalam ci link do watka, w ktorym jest poruszany ten temat, prawda?
dlaczego nie poszlas tam dalej pisac o tym?
po co znowu zasmiecasz watek o innym temacie?
sprawdze i naszego informatyka, czy te posty mozna przeniesc na tamten watek...
dana
Admin

O:... i znowu 2012/02/22 14:16  
Krysia z Polski napisał:
Pozdrawiam i... do następnego pytania
Krysia z Polski
z nastepnym pytaniem albo idz prosze na watek o takim temacie, albo otworz nowy... nie zasmiecaj watkow o innych tematach...
dana
Admin

O:... i znowu 2012/02/22 14:18  
...My też Ci życzymy miłego dnia
Pozdrawiamy serdecznie całą naszą ekipą i nie denerwuj się bo jak mówi polskie przysłowie "złość piękności szkodzi"
Krysia z Polski

O:... i znowu 2012/02/22 14:47  
alez krysiu.... ja sie zupelnie nie denerwuje...
dziekuje za pozdrowienia dla calej twojej ekipy, jak rozumiem w ilosci osob 1 i przyrzekam, ze z calym spokojem kazdy post nastepny w tym czy innym watku nie zwiazany z tematem watku bedzie wywalany... nie tylko z calym spokojem, ale rowniez z usmiechem... pa pa slodka...
dana
Admin

O:... i znowu 2012/02/22 15:36  
Jadowita wiedzma, jaka!
Ode mnie sie na odleglosc zarazila, czy co?
Andrzej Lozowski

O:... i znowu 2012/02/22 15:43  
nic nie ukradzione... wszystko oddziedziczone....
dana
Admin

O:... i znowu 2012/02/22 18:31  
Dana, trochę wyrozumiałości... Odpowiedziałem na tym wątku (nie moimi słowami, tylko cytując zresztą) bo czasem trzeba... Ale teraz już można to przenieść tam gdzie jego miejsce...
sredni
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

Do góryStrona: 1
Moderatorzy: dana
Naszą witrynę przegląda teraz 176 gości i 5 użytkowników 
  • szames
  • alessandra
  • Oliwka
  • admin